Ülésezett az RMDSZ szászrégeni szervezetének választmánya



Április 5-én, szerdán tartotta havi soros ülését az RMDSZ szászrégeni választmánya.

Bözödi Sándor az anyagi helyzetről szóló beszámolója után Aszalos Gábor a megyei tanács munkájáról beszélt.

Aszalos Gábor megyei tanácsostól megtudtuk, hogy Maros megye költségvetése 540 millió lej. Ebből 35%-t fejlesztésre terveztek elő. A repülőtér 77 millió lejt kap a kifutópálya felújítására, ezen kívül 4,1 milliót kbz. felszerelések beszerzésére, majd 5,2 milliót a reptér működtetésére. Útjavításokra 63 millió lejt fordítanak, a megyei kórház 3,8 milliót kap javításokra, a dicsői kórház 1,6 milliót fordíthat ugyancsak javításokra. Az abafáji szociális intézmény 1,2 millióból gazdálkodhat, más megyei iskolák javítására 4,4 millió jút. A kulturális események támogatására 1,9 millió lejt szán a megye 2017-ben.

Nagy Atilla tanár, körzeti elnök a görgenyszentimrei kastély helyzetéről és a Szászrégen–Kolozsvár útszakasz rehabilitálásáról érdeklődött. Nagyon fájdalmasan érintené a magyarságot, ha a görgényi kastély az abafájiéhoz hasonló helyzetbe kerülne – mondta. A Szászrégen-Kolozsvár útszakasz felújításáról Aszalos Gábor elmondta, hogy az szerepel az országos költségvetésben.

A helyi tanács munkájáról Márk Endre alpolgármester beszélt. Megtudtuk, hogy a város összköltségvetése 79 millió lej. 9,5 millió lejt beruházásokra irányoztak elő. A programban szerepel, többek között a Munkás utca rehabilitálása (1,7 milló), a Görgény utcai körforgalom kialakítása (770 ezer lej), az Orizontului utca (187 ezer lej) az abafáji Margaretta és Temető utcák felújítása (1,6 millió lej), a vásárcsarnok építése (939 ezer lej), a közvilágítás bővítése (356 ezer lej), 52 térmegfigyelő videokamera beszerzése és felszerelése. Természetesen ez csak néhány az előirányzott munkálatok közül.

Fábián András kifejtette azon véleményét, hogy nem volt helyénvaló a helyi tanács azon döntése, mely szerint – még ha ideiglenesen is, és csak egyszer hetente -, véradó központot működtetnek a művelődési ház öltözőiben.

Bodó Zoltán az ötödik alkalommal sorra kerülő Szászrégeni Magyar Napok szervezéséről beszélt.Az eseménysorozatra szeptember 1-3 között kerül sor. A programtervezetben szerepel gálaest, színdarab, orgonakoncert, történelmi vetélkedő, kispályás labdarugó bajnokság, az életműdíjak átadása, kiválló eredményeket elért diákok díjazása, szabadtéri rendezvények stb.

Makkai Alpár elmondta, hogy tárgyalásokat folytatott néhány együttessel (Bikini, Betrice, Attila fiai, Bekecs néptánegyüttes) - de természetesen bármelyik fellépése az anyagi rész beszerzésén és bíztosításán múlik.

Nagy András a közelgő tisztújító küldöttgyűlés előkészületeiről beszélt (Szerk, megjegyzése: erre sorra is került április 8-án).


(FÁBIÁN ANDRÁS GY.).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Instagram