A CSERKÉSZVEZETŐKHÖZ



Lord Robert Baden-Powell utolsó üzenete a cserkészvezetőkhöz

    Cecil Rhodes mondta élete végén, és ide jutva, én is érzem ennek az igazságát: „Oly sok a tennivaló, és oly kevés az idő”. Senki sem remélheti, hogy egy nagy vállalkozásnak, az élet rövidsége miatt, láthatja a beteljesülését és a kezdetét is. Csodálatos élmény volt látni a cserkészet fejlődését a kezdettől a mai napig. De roppant feladatok állnak előtte. A mozgalom csak most jött lendületbe.        

  Amikor cserkészetről beszélek, beleértem a lánycserkészetet is. Az egyik rész, amit magaménak tudok a cserkészet előmozdításában, az, hogy szerencsés voltam, bennetek oly férfiakra és nőkre találtam, akik rátermett csapatot alkotnak, amely képes arra, hogy a rábízott mozgalmat továbbvigye. Jól nyitva kell tartanotok a szemeteket, hogy ha rátok kerül a sor, ti is megtaláljátok a méltó utódokat, akiknek bizalommal továbbadhatjátok a fáklyát. Ne hagyjátok, hogy fizetett szervezetté váljon, tartsátok meg hazafias szolgálatát önkéntes mozgalmának. A mozgalom már eddig is – viszonylag rövid fönnállása alatt – oly erős alapokat épített ki, amely biztató az elkövetkező évek fejlődésére.      

 Célja, hogy mindkét nemből egészséges, boldog, segítőkész polgárokat neveljen. Hogy megszüntesse az általánosan uralkodó, korlátolt, személyes, politikai, szektás és nemzeti önérdeket, és azt az önfeláldozás és az emberiség érdekében végzett szolgálat szélesebb szellemével helyettesítse. Kölcsönös jóakaratot és együttműködést fejlesszen ki nemcsak saját országában, de távolabb is, minden ország között. Tapasztalat bizonyítja, hogy ez a beteljesülés nem lehetetlen, nem fantasztikus álom, hanem gyakorlati lehetőség – ha megdolgozunk érte. Ha elérjük, békét, jólétet és boldogságot jelent mindenkinek. A biztató ígéret azon a tényen alapul, hogy azoknak a fiúknak és lányoknak a százai és ezrei, akik ma a mi eszméinket tanulják, a jövőben milliók apukái és anyukái lesznek, akik gyerekeikbe ugyanezeket az eszméket ültetik – miután ezek az eszmék a mai vezetők által valóban és félreérthetetlenül nyomot hagynak bennük. 

  Ezért ti, cserkészvezetők, nemcsak szomszédaitok gyerekei számára végeztek nagyszerű munkát, hanem gyakorlati módon segítitek megvalósítani e földön a béke és jóakarat isteni országát. Ezért szívemből kívánom számotokra Isten áldását a megvalósításhoz vezető úton. 

(MAGYARY LEVENTE ÖREGCSERKÉSZ)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Instagram