A Szászrégen és vidéke története

    

Laptörténetünk második részében egy olyan személyiségre emlékezünk, aki munkássága révén emelte városunk hírnevét. Kohl Istvánról van szó, akire Bíró Donát tanár ekképpen emlékezett: 
     
    „Mindazok, akik ismerték Kohl Istvánt, hihetetlennek tartották halálát. Fájdalmas valóság, hogy a madarászok, természetbarátok és sokak Pista bácsija nincs már többé, örökre eltávozott közülünk. Kohl István ornitológus, muzeológus és preparátor 1922. július 30-án született Szászrégenben. Iskolai tanulmányait a német nyelvű elemi iskolában és a gimnáziumban végezte. Marosvásárhelyen szűcsmesterséget tanult, majd édesapja műhelyében dolgozott, ahol megtanulta a preparálást. A focşani-i Vadászmúzeumban való rövid alkalmazása után szülővárosában laboráns lett a magyar tannyelvű tanítóképzőben, majd a 2-es számú líceumban. Itt valósította meg azt a gigászi munkát, melynek eredményeként létrehozta a líceum messze földön is ismert madár- és emlősgyűjteményét: a mintegy 2300 preparált madár, 3600 részleges madárcsontváz, 164 emlős és kb. 1000 emlőskoponyakollekcióját. (…) Múzeumalapítási és preparálási tevékenysége párosult a tudományos munkával. 

   Több napló, 122 tudományos dolgozat és két könyv – Erdély madarai III. kötet (Die Ornis Siebenbürgens), A kárpáti barnamedvéről társszerzője – tanúsíthatja ezirányú tevékenységét. Tagja volt a Romániai Ornitológiai Társaságnak, a drezdai Szász Ornitológiai Társaságnak és rendes megfigyelője a Magyar Madártani Intézetnek. Részt vett számos hazai, ausztriai, németországi, szlovákiai, svédországi és szlovéniai madártani szimpóziumon. Évtizedekig aktív résztvevője volt városunk zenei életének. 1945- ben megszervezte a város fúvószenekarát. Tíz évig zenét tanított a zeneiskolában.

  Tagja volt a 2-es számú középiskola egykori szimfonikus zenekarának. Segédkezett a székelykeresztúri, a görgényszentimrei és a marosvásárhelyi természetrajzi múzeumok rendezésében. Számtalan előadást tartott diákoknak, egyetemistáknak, cserkészeknek és felnőtteknek. Mint ember kiváló erkölcsi jellemvonásokkal rendelkezett: szerény, egyenes jellemű, lelkiismeretes, munkájában pontos, segítőkész, kitűnő családi életet élő, családját szerető apa volt. Nagy megbecsülésben volt része barátai, az ifjúság, munkatársai és ismerősei körében. Sikerekben gazdag élete 1998. március 24-én ért véget. Munkájával, emberi magatartásával méltán érdemelte ki post mortem a város díszpolgára megtisztelő címet.” (Részlet Biró Donát In memoriam Kohl István c. írásából – 1990. május, 3. lapszám) 

      Márciusban lesz halálának huszadik évfordulója. Azóta róla nevezték el a Lucian Blaga Műszaki Gimnázium (volt 2-es számú líceum) egyik melléképületében berendezett természetrajzi múzeumot. De nézzük, az 1999-es év első hónapjaiban milyen cikkek, sorozatok határozták meg a lap irányvonalát. Biró Donát: Régen és vidéke a századok folyamán, A Görgény-völgy településeinek, lakóinak történelmi múltja és jelene, A moldvai csángómagyarokról; Csernátoni József: Ezeregyszáz esztendő a Kárpát-medencében; Csősz Irma (Disznajó): A Rhédey család története, Népszokások; Darvas Ignác: Találkozásaim a halállal; Kunsági István frappáns glosszái, helytörténeti ismertetői. 2000-ben új nevek jelennek meg a lap  hasábjain: Rázmán Erzsébet, Papp Zsuzsánna (Tancs), Sárkány Kákonyi Iringó, Magyary Levente, Úry Szabolcs és Rusu Júlia diákok, valamint Nemes Jolán – a fáradhatatlan Joli néni, aki hónapról hónapra percnyi pontossággal hozta írásait. 2000 februárjától változik a szerkesztőbizottság: dr. Blága Józsefet dr. Horváth Erzsébet váltja fel. 2000 novembere. Böjte Lídia helyett Bartha József lp. és Pakó Benedek pb. lesz a szerkesztőbizottság tagja. Én 2000 júniusában kerültem kapcsolatba a lappal. Be kell vallanom, addig nem is tudtam róla, egyszerűbben: elkerülte a figyelmemet. És mégis mi válthatta ki bennem azt, hogy az elkövetkező években (lassan már 19) annyira hozzám nőtt, picit regényesebben „a szívemhez nőtt”? Erről a következő részben. 

FÁBIÁN ANDRÁS GY. FŐSZERKESZTŐ  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Instagram