Süket mama balladája

  


  Még kipucolta az előtte kuporgó pityókafészek tövét, zöld szulákot, mélyre bújt papsajtot, parlagfüvet tépett ki sovány kezével onnan, ahová kapával már nem akart belevágni. Aztán felegyenesedett annyira, amennyire a derekára kötözködött mész megengedte. 

   Dél volt. A falu harangláb harangja üzenetet küldött a mezőre, ámde ezt az üzenetet a mama nem hallotta. Föld süket volt. Úgy született, úgy nőtt fel és úgy öregedett meg, hogy soha semmit se hallott a világ hangjaiból. Nem járt iskolába, mégis megtanult írni, olvasni, számolni. Nem járt mulatságba, mégis férjhez ment. Hat gyermeket szült, fel is nevelte őket, s mire felnevelte, megözvegyült. 

  Aznap tehát dél volt már, ebédidő. Süket mama éhes volt. A pityókafészkek, sorok közül kilépett, ki a rétre. Kezét hátul, a feneke táján összefogta, úgy ment fel az enyhe dombon a rét fejébe, a diófa alá. Ő ültette volt oda azt a fát még akkor, s valamikor. Aztán akkora koronája és akkora árnyéka lett annak a fának, hogy nem semmi: parasztcsalád-nyugtató, parasztasszony-pihentető árnyék. Reggel, amikor kiérkezett süket mama a mezőre, előbb a diófa tövéhez ment lepakolni az ebédjét és az ivóvizét. Aztán, ahogy dél lett, ugyancsak ama fa alá húzódott. Szalmakalapját a földre borította. Fejkendőjét a fején meggyengítette. Korsajából vizet öntött a kezére, aztán maga elé emelte fogantyús kosarát, hogy kiszedje belőle ebédjét: a juhtúrós puliszkát. 

  Reggel jól letakarta volt, s hát délben még melegen találta az ételt. Süket mama evett. Jóízűen falatozott, úgy, hogy észre se vette: fejkendője alól kicsúszott egy ezüst hajtincs. Szöcskék ugráltak körülötte. Gyík suvickolt el mellette. Hangyák másztak fel a puliszkára, hogy fuvarozzanak. Negyedóra alatt jóllakott süket mama. Korsajából ivott kútvizet az ebédjére. A megmaradt két falást visszapakolta, hogy majd hazaviszi a kutyának vacsorára. Jó lesz az neki. Kezet nyal érte. 

  Süket mama összepakolt hát fogantyús kosarába, aztán oldalra dőlt a kiterített fekete kötényére. Kezét a feje alá tette, és egy kicsi idő múlva elszenderedett. „Süket mamának töke van!” „Nem szégyelled magad?” „A szoknyája alá bújtam, felnéztem, s láttam.” „Szégyelld meg magad!” Elég lesz mára, gondolta süket mama, és abbahagyta a gyomlálást. Szedelőzködött, majd elindult hazafelé. Egy kicsit visszanézett. Tetszett neki, amit látott. Tetszettek a gyomtalan pityókasorok. Vacsoraidő volt, amikor hazaérkezett, azonban nem ült asztalhoz, mert még dolga volt. Elsőre odaszórta a ludaknak a zöldet, amit a pityókásból vitt haza a hátán, majd odadobta a kutyának a puliszkát. Aztán kézbe vett egy lapátot és egy seprűt. Összegyűjtötte az udvaron felejtett lóganét. Több dolga akkor már nem volt, de vacsorázni úgy sem vacsorázott. A fiának azt mondta, hogy köszöni szépen, de nem éhes. Azt mondta, hogy ő inkább lefekszik. 

   Reggel a menye költögette szép szóval is, rázogatással is, hogy ha templomba menne, készülődnie kellene. Abból a költögetésből azonban süket mama semmit se érzett, mert ő már nem volt abban a szobában: a mennyországban volt az angyalok s az őrangyalok között. 

(RÉTHY ISTVÁN, 
Imets László metszete)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Instagram