A hagyma - Együnk hagymát hagymával!


A téli időszakban nagyobb hangsúlyt kapnak táplálkozásunkban a hagymafélék. Rendkívül sokoldalú egészségügyi hatásukról ismertek, nő meg „illatukról“, melyet a mai civilizált világunkban antiszociálisnak tartunk, pedig a hagymaféléket érdemes rendszeresen fogyasztanunk.

Vörös hagyma – Erdély-szerte fehér hagymának mondjuk

A vörös hagyma olyan kénvegyületeket tartalmaz, amelyek segítenek a gyomorfekélyt okozó Helicobacter pylori nevű baktérium közömbösítésében, így a betegség kiváló természetes gyógymódja lehet. A hagyma héjában lévő természetes antihisztamin, a kvercetin hatékonyan gátolja a gyulladásos bélbetegség esetében egyes ételek által okozott allergiaszerű reakciókat. A magas koleszterinszint csökkentésére is kiváló a hagyma. Alapvető a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Baktériumölő hatóanyagainak köszönhetően a köhögés kiváló ellenszere.

Lila hagyma – nálunk felé ez a piros hagyma

A lila hagyma igazi C-vitamin-bomba, és jelentős mennyiségű B-vitamint is tartalmaz. Megfázás esetén illóolajai tisztítják az orrot. A lila hagyma csökkenti a vércukorszintet, ezenkívül vízhajtó hatása is ismert. A fentieken túl a benne található kvercetinvegyület gátolja a ráksejtek szaporodását. Emellett egy másik igen fontos vegyület, az orotsav biztos forrásaként is tekinthetünk rá. A vegyület leglényegesebb tulajdonsága, hogy segíti a májat a szervezet méregtelenítésében, ennek köszönhetően pedig növeli a szervezet fizikai erőnlétét, és a pattanások kialakulását is megelőzi.

A hagymáról

A hagyma titkait kutató tudósok először az antimikroba-hatást igazolták: feltehetően az ókori egyiptomiak is ezt hasznosították, amikor a hagymát a múmiák balzsamozására használták. A hagymafélék baktériumölő hatása napjaink fitoterápiájában is szerepet kap, amikor meghűlés gyógyítására alkalmazzuk őket. Felső légúti betegségek kezelésére kitűnő gyógyszer a hagymatea. Két-három fej jól megmosott hagymát a héjával együtt összevágunk, és egy liter vízben néhány percig főzzük. Kevés kristálycukrot megpirítunk és felöntjük a leszűrt hagymafőzettel (amit persze még mézzel is édesíthetünk). Egész nap kortyolgatva segíti, gyorsítja a gyógyulást.

Szíverősítő

A hagymában található anyagok elősegítik az emésztést, javítják a szívműködést, tágítják az ereket. A hagymafélék rendszeres fogyasztása segít karbantartani az időskori érrendszeri zavarokat, a koleszterinszintet. Szív- és érrendszerre kifejtett hatásai elmaradnak a fokhagymáétól, kedvező étrendi tulajdonságai viszont jelentősebbek.

Hagymával az asztma és a rák ellen?

A legújabb kutatási eredmények azt támasztják alá, hogy a hagyma kéntartalmú vegyületei terápiás lehetőséget kínálhatnak az asztma gyógyításában is. Ennek orvosi bizonyítása még várat magára, de több hagyományos felhasználási mód is arra
utal, hogy elődeink már alkalmazhatták hasonló betegségek gyógyítására. Érdekesek azok a felmérések is, miszerint a hagymaféléket jelentős mennyiségben fogyasztók (több mint 10 g/nap) körében kimutathatóan alacsonyabb bizonyos rákos betegségek előfordulása.

A hajat is széppé varázsolja

A háziasszony igen sokféleképpen használhatja fel a hagymát az ételek készítésénél. Érdemes megőrizni főzésnél a héját is. A külső száraz burkot mossuk meg és alaposan szárítsuk meg. A hagymahéjból készült tea szép színt kölcsönöz a hajnak és elősegíti a növekedését is.

Könnyezés és hagymaszag

Bár a hagyma finom, egyes bosszantó tulajdonságai miatt sokszor inkább lemondunk róla. A meghámozása sem egyszerű feladat, többségünk már ekkor elsírja magát. A könnyezés akkor kezdődik, amikor felvágjuk a hagymát vagy megsértjük a legkülső, húsos rétegét. A könnyezést a kénsav okozza, amely a propántial-S-oxid levegővel való érintkezésekor képződik. Ez nem jelent veszélyt a szervezetre, csupáncsak kellemetlen, csípő érzést okoz a szemben.

Azért sem sírok!

Ha tényleg utáljuk az érzést, akkor se mondjunk le a napi betevő hagymánkról! Vágjuk folyó víz alatt a hagymát, amely lemossa az irritációt okozó vegyületet, így sokkal kevésbé érezzük a hatását. De jobbat is ajánlunk: a hagymát tartsuk a hűtőben, és mielőtt felvágnánk, pár percre tegyük be a fagyasztóba. A hideg hatására a kémiai folyamatok lelassulnak, így nem képződik annyi kénsav, amikor a propántial felszabadul. Dolgozzunk gyorsan, hogy ne melegedjen fel a kezünk alatt a hagyma.

Hagymaszag vagy -illat?

Aki kedveli a hagymát, azt általában nem zavarja az illata. A legbiztosabb megoldás mégis az, ha mindenkivel etetünk egy kis hagymát, amikor mi eszünk, így nem tűnik fel senkinek a hagymaszag. A szagtól könnyen megszabadulhatunk, ha nyers petrezselyem- vagy zellerlevelet rágcsálunk. Ezekben a zöldséglevelekben különböző illóolajok találhatók, amelyek lekötik a hagyma szagát okozó kémiai vegyületeket. A hagyma finom és rendkívül egészséges zöldség, ezért ne hagyjuk magunkat lebeszélni róla! Azért is együnk hagymát hagymával, de mielőtt bemegyünk dolgozni, ne feledjük el zellerlevelet rágcsálni!


(hobbikert.hu, HáziPatika)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Instagram