A téli
időszakban nagyobb hangsúlyt kapnak
táplálkozásunkban a hagymafélék.
Rendkívül sokoldalú egészségügyi
hatásukról ismertek, nő meg
„illatukról“, melyet a mai civilizált
világunkban antiszociálisnak tartunk,
pedig a hagymaféléket érdemes
rendszeresen fogyasztanunk.
Vörös
hagyma – Erdély-szerte fehér hagymának
mondjuk
A
vörös hagyma olyan kénvegyületeket tartalmaz,
amelyek segítenek a gyomorfekélyt okozó
Helicobacter pylori nevű baktérium
közömbösítésében, így a betegség
kiváló természetes gyógymódja lehet.
A hagyma héjában lévő természetes antihisztamin,
a kvercetin hatékonyan gátolja
a gyulladásos bélbetegség esetében egyes
ételek által okozott allergiaszerű reakciókat. A magas
koleszterinszint csökkentésére is kiváló a hagyma.
Alapvető a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.
Baktériumölő hatóanyagainak köszönhetően a
köhögés kiváló ellenszere.
Lila hagyma –
nálunk felé ez a piros hagyma
A lila
hagyma igazi C-vitamin-bomba, és jelentős mennyiségű
B-vitamint is tartalmaz. Megfázás esetén
illóolajai tisztítják az orrot. A lila hagyma csökkenti
a vércukorszintet, ezenkívül vízhajtó hatása is
ismert. A fentieken túl a benne található kvercetinvegyület
gátolja a ráksejtek szaporodását. Emellett
egy másik igen fontos vegyület, az orotsav biztos
forrásaként is tekinthetünk rá. A vegyület leglényegesebb
tulajdonsága, hogy segíti a májat a szervezet
méregtelenítésében, ennek köszönhetően pedig
növeli a szervezet fizikai erőnlétét, és a pattanások kialakulását
is megelőzi.
A
hagymáról
A
hagyma titkait kutató tudósok először az antimikroba-hatást
igazolták: feltehetően az ókori egyiptomiak
is ezt hasznosították, amikor a hagymát a
múmiák balzsamozására használták. A hagymafélék baktériumölő
hatása napjaink fitoterápiájában
is szerepet kap, amikor meghűlés gyógyítására
alkalmazzuk őket. Felső légúti betegségek kezelésére
kitűnő gyógyszer a hagymatea. Két-három
fej jól megmosott hagymát a héjával együtt
összevágunk, és egy liter vízben néhány percig főzzük.
Kevés kristálycukrot megpirítunk és felöntjük a
leszűrt hagymafőzettel (amit persze még mézzel
is édesíthetünk). Egész nap kortyolgatva segíti,
gyorsítja a gyógyulást.
Szíverősítő
A
hagymában található anyagok elősegítik az emésztést,
javítják a szívműködést, tágítják az ereket. A
hagymafélék rendszeres fogyasztása segít karbantartani
az időskori érrendszeri zavarokat, a koleszterinszintet.
Szív- és érrendszerre kifejtett hatásai
elmaradnak a fokhagymáétól, kedvező étrendi tulajdonságai
viszont jelentősebbek.
Hagymával
az asztma és a rák ellen?
A
legújabb kutatási eredmények azt támasztják alá,
hogy a hagyma kéntartalmú vegyületei terápiás lehetőséget
kínálhatnak az asztma gyógyításában is.
Ennek orvosi bizonyítása még várat magára, de több
hagyományos felhasználási mód is arra
utal,
hogy elődeink már alkalmazhatták hasonló betegségek
gyógyítására. Érdekesek
azok a felmérések is, miszerint a hagymaféléket
jelentős mennyiségben fogyasztók (több
mint 10 g/nap) körében kimutathatóan alacsonyabb bizonyos
rákos betegségek előfordulása.
A
hajat is széppé varázsolja
A
háziasszony igen sokféleképpen használhatja fel a
hagymát az ételek készítésénél. Érdemes megőrizni főzésnél
a héját is. A külső száraz burkot mossuk
meg és alaposan szárítsuk meg. A hagymahéjból készült
tea szép színt kölcsönöz a hajnak és elősegíti
a növekedését is.
Könnyezés
és hagymaszag
Bár a
hagyma finom, egyes bosszantó tulajdonságai miatt
sokszor inkább lemondunk róla. A meghámozása sem
egyszerű feladat, többségünk már ekkor
elsírja magát. A könnyezés akkor kezdődik, amikor
felvágjuk a hagymát vagy megsértjük a legkülső, húsos
rétegét. A könnyezést a kénsav okozza, amely a
propántial-S-oxid levegővel való érintkezésekor képződik.
Ez nem jelent veszélyt a szervezetre, csupáncsak
kellemetlen, csípő érzést okoz a szemben.
Azért
sem sírok!
Ha
tényleg utáljuk az érzést, akkor se mondjunk le a
napi betevő hagymánkról! Vágjuk folyó víz alatt a
hagymát, amely lemossa az irritációt okozó vegyületet, így
sokkal kevésbé érezzük a hatását. De jobbat is
ajánlunk: a hagymát tartsuk a hűtőben, és mielőtt
felvágnánk, pár percre tegyük be a fagyasztóba. A hideg
hatására a kémiai folyamatok lelassulnak, így
nem képződik annyi kénsav, amikor a propántial
felszabadul. Dolgozzunk gyorsan, hogy ne melegedjen fel a kezünk alatt a hagyma.
Hagymaszag vagy -illat?
Aki
kedveli a hagymát, azt általában nem zavarja az
illata. A legbiztosabb megoldás mégis az, ha mindenkivel
etetünk egy kis hagymát, amikor mi eszünk,
így nem tűnik fel senkinek a hagymaszag. A szagtól
könnyen megszabadulhatunk, ha nyers petrezselyem- vagy
zellerlevelet rágcsálunk. Ezekben a zöldséglevelekben
különböző illóolajok találhatók, amelyek
lekötik a hagyma szagát okozó kémiai vegyületeket. A
hagyma finom és rendkívül egészséges zöldség, ezért
ne hagyjuk magunkat lebeszélni róla! Azért
is együnk hagymát hagymával, de mielőtt bemegyünk dolgozni,
ne feledjük el zellerlevelet rágcsálni!
(hobbikert.hu, HáziPatika)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése