A gyömbér





 Érdemes naponta fogyasztani 


   A gyömbér az egyik legnagyszerűbb gyógyító hatású fűszernövény, mely egzotikus, melengető ízével ideális a hidegebb hónapokban is. Rendkívül változatosan felhasználható, tehetjük levesekbe, húsételekbe, süteményekbe, készíthetünk belőle teát. Jótékony hatását kifejti akkor is, ha frissen, szárított vagy őrölt formában használjuk, de akár olaj vagy étrend-kiegészítő formájában is magunkhoz vehetjük. 



Ismerjük meg!

   A gyömbér (Zingiber officinale) Indiából és a Délkelet-Ázsia trópusairól származik, ma már vadon nemigen fordul elő, elterjedt kultúrnövény, számos országban (Brazília, Ausztrália, India, Kína, Vietnam, Jamaica) termesztik a rendszertani rokonsághoz tartozó mintegy 85 faj valamelyikét. Évelő növény, a talajban kúszó, gumós, agancsszerűen elágazó gyöktörzsének (rizóma) osztásával szaporítják. Nádhoz hasonló, méternyi magasra növő, keskeny, lándzsa alakú, fényes, sötétzöld levelei, füzérvirágzatában sárga, bíbor foltos virágai vannak. Neve a szarv alakú jelentésű singabera szanszkrit szóból származik. 

Tisztítja a vért, fokozza a tüzet

     Néhány jótékony hatásai közül: a gyömbér fokozza az étvágyat és segíti az emésztést, csillapítja a gyomor- és bélpanaszokat. Élénkít, javítja a vérkeringést, csökkenti a vérnyomást és a vér koleszterinszintjét. A megfelelő hatás elérésére igyunk meg reggelente éhgyomorra egy pohár gyömbérteát, vagy két deci vízben elkevert egy teáskanálnyi gyömbérlevet. A hagyományos kínai orvoslás szerint melegítő hatású, sőt, a tűz gerjesztésében is segít: a nemi vágy és a szexuális teljesítőképesség fokozására is ajánlják. A vérkeringést élénkítő hatásának köszönhetően a koncentrálóképességre is jótékonyan hat: gépkocsivezetők, vizsgázók kipróbálhatják ezt a tulajdonságát is. Antioxidáns hatású, erősíti az immunrendszert, megfázás, légúti fertőzések esetén hozzájárul a kórokozók legyőzéséhez, gyulladáscsökkentő. 

Hogyan fogyasszuk?

   Legtöbben fűszernövényként ismerik és használják, levesek, húsok, mártások, sütemények ízesítésére, de önállóan is fogyasztják, főzve vagy cukorral kandírozva édességként. Hipermarketekben, nagyobb zöldség-gyümölcs szakboltokban nemcsak szárított, hanem friss gyömbért is lehet vásárolni. Hűtőben hetekig eláll. Felhasználáskor vékony szeletekre kell vágni, esetleg lereszelni, úgy, hogy ne vesszen kárba a kicsorduló leve sem. 

Tanácsok 

    Jó tudni, hogy puhítja a húst, így ha a páclébe reszelünk belőle, omlósabb lesz a sült hús. Utazáskor, repülőn vagy hajón fellépő rosszullét esetén jó szolgálatot tehet egy kis kandírozott gyömbér, vagy akár egy kis darabka nyers gyömbérgyökér elrágcsálása. Várandós kismamák beszéljék meg orvosukkal a gyömbér émelygés elleni használatát, mivel a nyálkahártya-irritáció ellen ugyan jó, de a vérkeringést élénkítő hatása miatt nagyobb mennyiségben való fogyasztásával jobb vigyázni. (A Lust és Tierra-féle Természetes gyógymódok bibliája a menstruációt megindító növények között említi.)

 Érdekességek 

    A gyömbérgyökeret Konfuciusz is nagyra értékelte, állítólag ő maga is mindennap fogyasztott belőle. Európában először Marco Polo említette, majd a középkor évszázadaiban számos gyógyító leírta különböző alkalmazásait. A világ számos pontján, Nepáltól a Karib-tengeri szigetvilágig, ismerik és használják, légúti és emésztőszervi megbetegedések, ízületi gyulladások, mérgezések, hasmenés ellen. Illóolaja szájvizek, szappanok, krémek, férfiillatszerek alapanyagául is szolgál.  


Szerk. (Forrásanyag: Kiss Éva, HáziPatika. hobbikert.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Instagram