Érdemes naponta fogyasztani
A gyömbér az egyik legnagyszerűbb
gyógyító hatású fűszernövény, mely
egzotikus, melengető ízével ideális a
hidegebb hónapokban is. Rendkívül
változatosan felhasználható, tehetjük
levesekbe, húsételekbe, süteményekbe, készíthetünk belőle teát.
Jótékony hatását kifejti akkor is, ha
frissen, szárított vagy őrölt formában használjuk, de akár olaj vagy
étrend-kiegészítő formájában is magunkhoz
vehetjük.
Ismerjük meg!
A gyömbér (Zingiber officinale) Indiából és a Délkelet-Ázsia trópusairól származik,
ma már vadon nemigen fordul
elő, elterjedt kultúrnövény, számos országban
(Brazília, Ausztrália, India, Kína, Vietnam,
Jamaica) termesztik a rendszertani rokonsághoz tartozó
mintegy 85 faj valamelyikét. Évelő növény, a talajban
kúszó, gumós, agancsszerűen elágazó gyöktörzsének
(rizóma) osztásával szaporítják. Nádhoz hasonló,
méternyi magasra növő, keskeny, lándzsa alakú,
fényes, sötétzöld levelei, füzérvirágzatában sárga,
bíbor foltos virágai vannak. Neve a szarv alakú jelentésű
singabera szanszkrit szóból származik.
Tisztítja a vért, fokozza a tüzet
Néhány jótékony hatásai közül: a gyömbér fokozza
az étvágyat és segíti az emésztést, csillapítja a gyomor-
és bélpanaszokat. Élénkít, javítja a vérkeringést,
csökkenti a vérnyomást és a vér koleszterinszintjét.
A megfelelő hatás elérésére igyunk meg reggelente
éhgyomorra egy pohár gyömbérteát, vagy két
deci vízben elkevert egy teáskanálnyi gyömbérlevet.
A hagyományos kínai orvoslás szerint melegítő hatású,
sőt, a tűz gerjesztésében is segít: a nemi vágy és
a szexuális teljesítőképesség fokozására is ajánlják. A
vérkeringést élénkítő hatásának köszönhetően a koncentrálóképességre
is jótékonyan hat: gépkocsivezetők,
vizsgázók kipróbálhatják ezt a tulajdonságát is.
Antioxidáns hatású, erősíti az immunrendszert,
megfázás, légúti fertőzések esetén hozzájárul a kórokozók
legyőzéséhez, gyulladáscsökkentő.
Hogyan fogyasszuk?
Legtöbben fűszernövényként ismerik és használják,
levesek, húsok, mártások, sütemények ízesítésére, de önállóan is fogyasztják, főzve vagy cukorral
kandírozva édességként. Hipermarketekben, nagyobb
zöldség-gyümölcs szakboltokban nemcsak szárított, hanem friss gyömbért is lehet vásárolni. Hűtőben hetekig eláll. Felhasználáskor vékony szeletekre
kell vágni, esetleg lereszelni, úgy, hogy ne vesszen
kárba a kicsorduló leve sem.
Tanácsok
Jó tudni, hogy puhítja a húst, így ha a páclébe reszelünk
belőle, omlósabb lesz a sült hús. Utazáskor,
repülőn vagy hajón fellépő rosszullét esetén jó szolgálatot tehet egy kis kandírozott gyömbér, vagy akár
egy kis darabka nyers gyömbérgyökér elrágcsálása.
Várandós kismamák beszéljék meg orvosukkal a
gyömbér émelygés elleni használatát, mivel a nyálkahártya-irritáció
ellen ugyan jó, de a vérkeringést
élénkítő hatása miatt nagyobb mennyiségben való
fogyasztásával jobb vigyázni. (A Lust és Tierra-féle
Természetes gyógymódok bibliája a menstruációt
megindító növények között említi.)
Érdekességek
A gyömbérgyökeret Konfuciusz is nagyra értékelte,
állítólag ő maga is mindennap fogyasztott belőle. Európában
először Marco Polo említette, majd a középkor
évszázadaiban számos gyógyító leírta különböző
alkalmazásait. A világ számos pontján, Nepáltól a
Karib-tengeri szigetvilágig, ismerik és használják,
légúti és emésztőszervi megbetegedések, ízületi gyulladások,
mérgezések, hasmenés ellen. Illóolaja szájvizek,
szappanok, krémek, férfiillatszerek alapanyagául is szolgál.
Szerk.
(Forrásanyag: Kiss Éva, HáziPatika. hobbikert.hu)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése