Tisztújítás az RMDSZ szászrégeni szervezetében!


Nyerni tudni kell, de veszíteni is!

Április 8-án, szombaton az RMDSZ szászrégeni szervezetének tisztújító küldöttgyűlésén Márk Endrét, jelenlegi alpolgármestert választották meg a szervezet új elnökévé. Márk Endrét 56 küldött, míg Tudor Veronkát 30-an támogatták. A gyűlésen Nagy Andrást a leköszönő elnököt, úgy az RMDSZ-ben kifejtett munkájáért, mint polgármesteri tevékenységéért a jelenlevők vastapssal jutamazták.

Az Ifjúsági ház nagytermében Nagy András köszöntötte a küldöttgyűlést, ismertette a napirendi pontokat, majd átadta a szót Kelemen Attila Mártonnak a Maros megyei TKT elnökének, aki levezette a gyűlés munkálatait.

Elsőnek a leköszönő elnök számolt be eddigi munkájáról.

Nagy András 1990-től RMDSZ-tag, 1992-1996 tagdíjbeszedőkpént dolgozott, 1996-tól választmányi tag. 1998-2009 szervezési alelnök majd 2009-től az RMDSZ szászrégeni szervezetének elnöke volt. Megyei szinten 2001-től TKT tag, 2005-2013 TKT alelnök, 2009 és 2013 kerületi elnök volt.

Nagy András elmondta, hogy fontos megvalósításnak tartja a székház rendbetételét, majd annak megvásárlását, a 13 városi körzet kialakítását, az RMDSZ tagnyílvántartás számítógépes rendezését – habár ez elég nehezen indult - a hagyományápolást, az RMDSZ születésnapi összejöveteleinek és a Szászrégeni magyar napok megszervezését.

Ami a özigazgatási tevékenységét illeti a csúcsot a 2004-es, majd a 2008-as választások jelentették számára, amikor polgármester lett, a 19 tagú városi tanácsban pedig 9 RMDSZ-es tanácsos jutott be.

- Hogy mennyi munkát, energiát fektettem be, hogy menjen a munka, látszodjon valami változás ebben a városban, az nem számít. Nekem az számított, hogy rosszat nem mondtak rólam, ment a munka, fejlődésnek indult a város. Ezzel egyidőben, az emberek között kezdetét vette egy nyugodtabb légkör kialakulása. Csitulni látszott az etnikumközi feszültség. Nem volt baj, ha magyarországi énekesek is szerepeltek Régen napjain, nem volt baj, hogy magyar feliratok szerepeltek intézményeken. Az hogy mennyire látszik a város képén a váltás, döntse el mindenki. Úgy éreztem, hogy akkor (2004-2012) a régeni magyarság valahogy bíztonságban érezte magát, bátran volt kihez fordulnia, megoldódtak a problémák. Mindezért köszönet mindenkinek, aki céljaink eléréséhez besegített: RMDSZ-es minisztereknek (projektek, pénzalapok) a helyi, megyei és az országos RMDSZ-nek, tanácsosoknak.

A leköszönő elnök megemlítette a kevésbé sikeres pillanatokat is, melyek talán az utóbbi két választás kevésbé jó eredményeiben tükröződtek.

- Hangsúlyozni szeretnék valamit: azzal, hogy átadom az elnöki funkciót, nem azt jelenti, hogy visszavonulok. Továbbra is maradok mint választmányi tag, mint tanácsos, itt fejtem ki 20 éves tapasztalatomat, és akármiben segíteni fogok bárkinek, aki ezt igényli. Jegyezzük meg - nekünk nem szabad meghátrálni, megijedni semmitől – s ezt itt a DNA-ra értem. Az, aki közszerepet vállalt, annak ki kell állnia ezeket a megpróbáltatásokat. Megéri, amikor a jutalmad egy mosoly, egy kézszorítás, amikor elismerően beszélnek rólad, mikor nem vagy ott – mondta a továbbiakban Nagy András.

A leköszönő elnököt hosszan tartó vastapsal jutalmazták a jelenlevők. Aszalos Gábor megyei tanácsos emléklapott adott át és megköszönte munkáját. Nemes Árpád nyugalmazott református lelkipásztor javaslatát – mely szerint Nagy Andrást az RMDSZ szászrégeni szervezetének tiszteletbeli elnökévé válasszák -, a jelenlevők egyhangulag megszavazták.

Ezt követően Erős Csaba az RMDSZ Szászrégen kerületi elnöke ismertte az új választmányi tagok névsorát – melyről külön-külön, minden körzet döntött -, s ezt a küldöttgyűlés jóváhagyta.

A jelőltek közül esőnek Márk Endre ismertette elképzeléseit.

- Az RMDSZ elnőki tisztségére pályázó jelöltként állok Önök előtt. Megalakulása óta figyelem a szervezetünk vezetését, naponta látom és tapasztalom, hogy mit jelent hatékonyan tenni valamit a magyarok érdekében.

Az előttem járok tisztességgel és sok alázattal látták el ezt a feladatot és magasra állították a mércét, különleges szerepe volt ebben leköszönő elnökünknek, Nagy Andrásnak, aki polgármesterként is sokat tett közösségünkért, városunkért. Köszönet érte.

Tudom, hogy sokan föltették magukban azt a kérdést, hogy milyért jelentkeztem erre a feladatra, miért szeretnék a helyi szervezet elnöke lenni? A válasz egyértelmű:szívügyem a szászrégeni magyarság sorsa; szívügyem, mert tartozom ezzel a felválalással az RMDSZ alapítótagjainak: Szász Gyulának, Darvas Ignácnak, Nemes Árpádnak, Sárkány Ernőnek, Zsigmond Sándornak, Török Bélának és nem utólsó sorban, elhunyt édesapámnak, Márk Endrének. Szivügyem, mert, az alapitótagok megálmodtak egy olyan szervezetet, amely összefogja a szászrégeni magyarságot és tették ezt alázattal, odaadással és főként, határtalan, önzetlen szeretettel.

A továbbiakban a jelőlt elmondta, hogy nekünk, magyaroknak, a főcélunk az, hogy a következő helyi választásokon, még jobban szerepeljünk, és ha lehet, visszanyerjük a polgármesteri tisztséget, annak érdekében, hogy a lehető legjobban tudjunk odafigyelni és dolgozni a szászrégeni magyarok érdekében.

Szeretné, ha a Szászrégeni szervezet még nyitottabbá válna, ahol minden magyar ember megtalálná a helyét és a politikai sokszínűség nem rekedne meg a kijelentések szintjén. Meggyőződése, hogy csak egy út vezet a fejlődés fele és ez nem más, mint a kommunikáció, a nyilt, öszinte tárgyalás útja. Az az út, amely előrehaladást hoz a szászrégeni magyaroknak, anélkül hogy az identitásunkat, a hovatartozásunkat megszegné.

- Különleges figyelmet szentelnék a civil szervezeteinknek, valamint történelmi magyar egyházainknak, mert meggyőződésem, hogy a velük való jó együttműködés közösségünk érdekeit szolgálja. Szeretném a tagsaggál és a lakosággal való kapcsolattartást hatékonyabbá tenni. Rendszeresen szerveznénk találkozókat, konzultációkat és lakossági forumokat. Szükségesnek látom felmérést végezni a tagság igényeiről, javaslatairól. Célom, a nemzeti identitásunk, anyanyelvünk, kulturális hagyományaink megőrzése és fejlesztése, és ennek érdekében támogatni fogok minden rendezvényt és fejlesztő programot. A hagyományossá vált Szászrégeni Magyar Napok megrendezését teljes erőmből támogatom, ennek a rendezvénynek valós közösségépítő szerepe van. Őszinte és hatékony együttmükődést szeretnék a Nőszervezettel, amelynek sokszínűségű tevékenysége fellendítette szervezetünket, megalakulásuk óta. Tudatában vagyok annak, hogy fiatalság nélkül nincs jövő. A Madiszt és a SZISZ-t állandó partnernek tekintjük. Az ők soraikbol várjuk az új munkatársakat, jövendőbeli helyi politikusokat, és mindent megteszek annak érdekében, hogy véglegesítsük és törvényesitsük a SZISZ megalakulási folyamatát, ami elkezdődött ugyan, de amit még nem sikerült megfelelő sinre vinni. Tisztelettel tartozunk közösségünk nyugdíjas tagjainak, akik egy életen át dolgoztak, nekünk igyekeztek jövőt teremteni.E tisztelet jegyében szerveznénk nekik szóló rendezvényeket, közösen megállapitva a magyar nyugdíjas napját. Az önkormányzati munka, eszköze kell legyen a hatékony érdekképviseletnek. Ennek érdekében, hangsúlyosabbá tenném tanácsosaink kommunikációját a tagsággal, valamint a szászrégeni magyarság kapcsolatát a parlamenti képviselőinkkel, szenátorainkkal. Rendszeresíteném a havi fogadó órák megtartását, hogy a lakosság bizalommal tudjon fordulni feléjük.

Kezdeményezni fogom a megfeneklett Petőfi Szobor köztéren való felállítását,valamint, a jelenlegi Múzeumkertben egy új helységet létrehozni, ahová elhelyezzük a Khol István És Kalabér Laszló egy életen keresztül kincsként örző munkájuk eredményét.

Az 5 évvel ezelött elkezdett Magyar Napok rendezvényeken eletműdíjjal illettük szászrégeni büszkeségeinket és a kitüntetett személységek tiszteletére egy terem berendezését fogom inditványozni, ahol a fiatal generáció tudomást szerezhet a munkájukról.

Közösségunk vállalkozóinak törekvéseit különleges figyelemmel szeretném támogatni. Hasonló odafigyelést igényelnek pedagógusaink is, hiszen, kisebbségi oktatásunk kérdéseit közösen kell orvosoljuk, partneri kapcsolatban a Magyar Pedagógus Szövetséggel és az összes érintettel. A Választmányon belül el kell érni, hogy a tagok nagyobb lendülettel vegyenek részt a munkában, intenzivebbé tenném a választmányi megbeszélések menetét. Alapos figyelemmel irányítanám a szervezet gazdálkodását a Szövetségi Állandó Tanács által megallapított elvek és szabályok szerint. Megosztottam önökkel a terveimet és tudom, hogy az igazi vezetők, csapatban gondolkodnak. A közösségi munkában mindenki számít, mindenki egyaránt fontos – csak esetleg más a szerepe. Ennek jegyében számítok az Önök támogatására, és IGÉREM, hogy rendszerességgel beszámolok a megvalósitásaimról. Biztosítani szeretnék mindenkit, hogy hétfőtől – péntekig, mindenki számára itt leszek, ha nem a székházban, akkor a Hivatalban mindenki előtt nyitva áll az ajtóm.

A másodikként Tudor Veronka, jelenlegi tanácsos lépett a mikrofon elé, aki elmondta, hogy első alkalomal áll küldöttgyűlés elött jelöltként.

-Köszönöm a lehetőséget. Köszönöm Nagy Andrásnak, hogy úgy vélte hogy felnött egy új generácíó, aki átveheti a stafétabotot.

A jelőlt elmondta, hogy 1974. novemberében született Marosvásárhelye, tehát nem törzsgyökeres szászrégeni.

- Ezt hallottam az utóbbi egy-két hónapban: Vera azért nem lehet elnök mert nem törzsgyökeres szászrégeni. De vajon ez az ami számít, ez az ami mérvadó? Az a fontos, hogy ki hol született, vagy honnan származik, vagy az, hogy mit képes tenni a közösségért? Megygyöződésem, hogy az utóbbi – fejtette ki gondolatait.

Megtudtuk, hogy Bukarestben végezte az egyetemet, posztgraduális képzéseket, és a mesterifokozatot. Jelenleg a Román Parlamentben, az RMDSZ szenátusi frakció koordonátora, és tanácsosa, valamint a Kós Károly Akadémia Alapítvány irodavezetője. 1996-tól RMDSZ tag és ugyancsak 1996-tól kezdett el dolgozni az országos RMDSZ-nél mint a Szövetségi Elnök közvetlen munkatársa. Volt referens, tanácsos, kabinetvezető, tanácsos a Miniszterelnöki-Hivatalban, valamint a Miniszterelnöki Hivatal Művelődési Igazgatóságának igazgatója, ésállamtanácsosa. Négy évig volt a Szövetségi Állandó Tanácstitkára, a Bukaresti RMDSZ Nőszervezetének ügyvezető elnőke. Jelenleg az RMDSZ Nőszervezetének országos alelnőke, SZKT tag, TKT tag, és helyi önkormányzati képviselő.

- Eddigi tevékenységem során az erdélyi magyar közösség érdekeit és az RMDSZ célkitúzéseit tartottam a legfontosabbnak, ezt követően is ezt a két mércét fogom követni, hiszen nem személyes sorsunkról szól az RMDSZ hanem a közös jövönkről.

Irányelvek amelyek mentén elnöki teendőim megvalósításának kulcsát látom:

Hatékony szervezetépítés:

Nem véletlenül használom a „hatékony építés” szóösszetételt, hiszem azt, hogy ha változásra törekszünk, kulcsfontosságú a hatékonyság: az hogy a szervezet építése hatékony legyen. De ehhez elengedhetetlen az is, hogy a szervezet működési szabályzata és alapelvei összhangban legyenek a szervezet struktúrájával, ezáltal biztosítva az eredményességet. Mindez a célok iránti elkötelezettséget, csapatmunkát és felelősségvállalást igényel, ugyanakkor jó kommunikáció, egyeztetés kialakítása a körzeti elnökökkel, választmányi tagokkal, valamint folyamatos kapcsolattartás a megyei illetve az országos RMDSZ vezetőségével. Ugyanakkor állandó egyeztetés az egyházi vezetőinkkel, a civil szervezettekel, szakmai tanacskozások és nem gyülések, pedagógusok, mezőgazdászok, vállalkozókkal tanácskozni, nyugdíjasok véleményét figyelembe venni, felkarolni őket, réteg talalkozók által közösen építeni a szervezetet. Nem utolsó sorban feltérképezni, felkeresni tagjainkat, egyszer s mindenkorra készíteni egy nyilvántartást, hogy hány magyar ajkú él még Szászrégenben, hiába várunk hétezer szavazatot ha a legutóbbi népszámlálástól már ezrek költőztek ki, hagyták el a várost, valamint visszahozni azokat az embereket akik valami okból kifolyólag elfordultak az RMDSZ-től, és itt nem kimondottan a Régeni RMDSZ-re gondolok hanem általában az RMDSZ-től.

Közösségi élet gyarapítása: Én hiszem azt, hogy valamennyiünk életében akkor teljes egy nap, amikor úgy érezzük, hogy sikerült valamit tenni a közösségért! Olyasvalamit, ami értékes, ami fontos. Önmagamat is ilyen embernek látom: engem is fűt a korlátok nélküli tenni akarás vágya, a tervezés, az építés vágya. Magyar közösségünk megmaradását a hagyományaink, értékeink és az identitásunk megőrizésében látom, olyan közösségépítő rendezvények szervezésében, amelyek mindennapi életünkben is erősítik közösségünket, összefogják a magyar közösség tagjait és értéknek tekintik a társadalmi odafigyelést, alázatot, türelmet, összefogást, a konkrét tetteket. Meggyőződésem, hogy ezek az értékek csökkentik az identitásvesztés, valamint a lemorzsolódás veszélyét. Az anyanyelvi oktatási hálózat erősítését is itt emelném ki, hiszen ez által magyar nyelvünk, kultúránk és identitásunk megőrzése kerül a központba.

Hatékony érdekképviselet:

Hatékony érdekképviselet alatt értem azt, hogy kötelességünk fellépni minden olyan megnyilvánulás ellen, amely akadályozná városunkban a magyar emberek közéleti szerepvállalását. Az érdekképviselet hatékonyságához sorolnám a helyhatósági választásokat, az eredményes kampányt, a sikeres választásokat, a magyar polgármestert, a magasabb számú magyar tanácsosi tisztség megszerzését, a városvezetés visszaszerzését, a több magyar intézményvezetői tisztség megszerzését és nem utolsó sorban lényegesnek tartom a fiatalok bevonását döntéshozatali szinten, a szervezet vezetésében, valamint a városvezetésben is, nagyobb részt vállaljanak a társadalomszervezésben.

Készen állok közösségemért dolgozni, van véleményem és elképzelésem a politikáról, a társadalomról és meggyőződésem, hogy csak a közösen végzett munka erősítheti, és őrizheti meg a szászrégeni magyar közösséget!

Az elmult két hónapban többször hallottam azt a kérdést is, hogy – de tudod hogy nő vag? - , vagy inkább mondjam úgy hogy figyelmeztettek arra hogy nő vagyok. Igen, nem vagyok törzsgyökeres Szászrégeni és ráadásul nő is vagyok. De büszke vagyok, hogy nőként ma itt állhatok ennyi tapasztalattal Önök előtt, nem elvenni szeretném a férfiak munkáját, ha egyáltalán mondhatjuk azt, hogy manapság a politika csak kizárólag férfi munka, hanem azt szeretném hogy közösen, együtt dolgozzunk, osszuk meg a munkát, mert tudom azt, hogy ha két kézzel tartod a gyeplőt a kezedben sokkal erősebb vagy. Ne legyünk maradiak, legyünk haladáspártiak.

Készen állok megerősíteni azt a szövetséget, amelyet Önök közül itt sajnos már csak páran, huszonannyi éve megálmodták, megalakítottak és amelyet sikerült megőrizni még változó körülmények között is. Köszönöm Nagy András neked is, hiszen neked is volt ebből jó pár éved. Ezt a szövetséget szeretném továbbépíteni, továbbvinni, lendületbe hozni és felpörgetni.

Nem valaki ellen indulok, hanem a szervezetért, a munkát vállalom és nem a népszerüséget. – mondta Tudor Veronka.

A jelőltek programjának bemutatása után a küldöttek kérdéseket tehettek fel a jelőlteknek Nagy F. Atilla tanár a szászrégeni magyar oktatás, illetve a kezdő osztályok (zérós) indításáról, az itt felmerült gondokról és nézeteltérések megoldásáról érdeklődött. Papp Zoltán,Márk Endre és Nagy András közti viszonyról érdeklődött.

A válaszokat követően a küldöttek az urnákhoz járultak. A választás végeredménye: 56-on Márk Endrét, 30-an pedig Tudor Veronkát támogatták.

Kelemen Attila Márton elmondta, hogy egy demokratikus, még ha bizonyos feszültségekkel terhelt, de jó hangulatú választáson vagyunk túl.

Márk Endre az RMDSZ szászrégeni szervezetének új elnöke megköszönte a bizalmat mindenkinek, függetlenül, hogy kire adták le szavazatukat.

- Igérem mindenkinek, hogy legjobb tudásom szerint fogom a szervezetet vezetni. Köszönöm a csapatomnak, aki mellettem állt és támogatott, valamint családomnak, feleségemnek és két gyerekemnek, hogy mellettem voltak, valamint szüleimnek ezt a csomagot amit kaptam tőlük úgy nevelésben, mint példaképben, hogy önök előtt tisztán és becsületesen állhatok itt. Az RMDSZ ernyője alatt minden jóhiszemű magyarnak helye van – zárta szavait az új elnök.

Tudor Veronka végszavában elmondta:

- Endre sok sikert kívánok, nyerni tudni kell, de veszíteni is. Önöknek pedig azt kívánom, hogy minnél többet tartsanak ki a szavazatuk mellett.

(FÁBIÁN ANDRÁS GY.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Instagram