A MAGYAR KÖLTÉSZET NAPJA SZÁSZRÉGENBEN


,,Kezdetben volt a szó és a költő lelke lebegett felette…” 


  Április 11-én, a magyar költészet napja alkalmából, a szászrégeni Kemény János Művelődési Társaság szervezésében könyvbemutatóra került sor.

   A régeni verskedvelők egy új költőt ismerhettek meg Nagy József Levente személyében, akinek első verskötete, a Csillagok közt kifeszítve című 2015-ben jelent meg a Pallas-Akadémia Könyvkiadó gondozásában. A költő, aki hivatása szerint református lelkipásztor, nem vallja magát vallásos költőnek, ennek ellenére verseiben fellelni a személyes hit megélését, Istenhez fűződő személyes viszonyát, a vívódások, kérdések sokszínű válfaját. 

  Vallomása szerint az alkotás, a versírás számára teremtés, melyben jelen van a nemzés, életre hívás öröme és ugyanakkor a szü- lés fájdalma, melyben életre kel a vers. 
 – Verset írok gyönyörrel és fájdalommal – verset csak magamnak és a barátaimnak írok – vallja a költő. Nem véletlen tehát, hogy a verseket átszövi egy enyhe rezignáltság, szomorúság, lemondás. 

  Hiszi, hogy a vers él és folyamatosan megújul, mert a vers „táplálék a léleknek”. A kötetből néhány költeményt Kilyén Ilka színművésznő előadásában hallgathattak meg a jelenlevők. A címadó verset és még öt költeményt Dénes Előd református lelkipásztor zenésített meg és adta elő gitárkísérettel, emelve a líraiság művészi és egyben a nagyheti események nosztalgikus hangulatát. 

KISS-MIKI MELINDA)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Instagram