Lord Robert Baden-Powell - A CSERKÉSZET ALAPÍTÓJÁRA EMLÉKEZÜNK


1857. február 22-én ismét öröm köszöntött be Baden-Powellék londoni házába, megszületett nyolcadik gyermekük. Édesanyja nem sejtette, hogy hatodik fia lesz néhány évtized múlva a serdülők világának királya.

Világszerte elterjedt beceneve Bi-Pi. Ő a cserkészet alapítója és egyben az első és egyetlen „világfőcserkész”.

Mint angol tábornok, gazdag élettapasztalatai alapján 1907-ben Brownsea-n, a La Manchecsatorna egyik kis szigetén húszegynéhány fiúval megszervezte a világ első cserkésztáborát. A nagy sikerű táborozás után, 1908-ban adta ki a „Scouting for boys” című, a cserkélészetről szóló összegző írását. Ez a könyv a 12-18 éves fiúk életre való neveléséről, istenhitre épített jellemformálásáról szól, és tulajdonképpen a cserkészet világmozgalmának elindítója. A továbbiakban a cserkészettel való foglalkozást tekintette élethivatásának. Baden-Powell 1908-ban Birkenheadban, a keresztény ifjúság székházában kihirdette a cserkészet megalakulását.

Tevékenysége és számos cserkészettel foglalkozó írása eredményeként mozgalma hamarosan világszerte elterjedt.

Az 1920-ban, Londonban megtartott első dzsemborin – a világ cserkészeinek közös nagy tábora alkalmából – e szavakkal fordult a világ ifjúságához: „Nagy elhatározást kérek tőletek. A világ népei között sok a különbség. Más a gondolatuk, érzésük, nyelvük, de még a nézésük is. A háború megtanított minket arra, hogy ha egyik rá akarja kényszeríteni akaratát a másikra, annak vészes következményei lesznek. A dzsembori pedig arra tanít meg, hogy az egymás iránti türelemből és megértésből rokonszenv, tartós harmónia fakad. Ha ti is úgy akarjátok, azzal az erős elhatározással menjünk el innen: kifejezhetjük egymásban és fiainkban a cserkésztestvériséget, és ezzel elősegítjük a világ békéjét, boldogságát és az emberek közötti jóakaratot. Cserkész testvéreim! Feleljetek nekem, számíthatok rátok ebben a munkában?

Azóta mintegy 250 millióra tehető azok száma, akik cserkésznevelésben részesültek. Lord Robert Baden-Powell, Bi- Pi 76 évvel ezelőtt, 1941-ben halt meg Kenyában. A világ 120 nemzetének 26 millió cserkésze, köztük mi, régeni cserkészek is tisztelgünk emléke előtt.

(MAGYARY LEVENTE - öregcserkész)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Instagram