Tervek Szászrégenben

 

Megnyitják az Axente Sever utcát 


    Megnyitná a teret a Szászrégeni Polgármesteri Hivatal az Állomás és az Axente Sever utca kereszteződésénél. Az Állomás utca a központtól a Kaufland szupermarket irányába a Maros-hídon át az állomás felé tart. A hídtól jobbra nyílik az Axente Sever utca, amely az ipari övezethez vezet. A tapasztalat szerint ez a környék legforgalmasabb utcája, ugyanis tehergépkocsikkal itt lehet a gyáraktól a központ, illetve onnan Beszterce és Maroshévíz irányába eljutni. Itt halad a város teherforgalmá- nak 90%-a. Jelenleg a hídra való le- és feljutást akadályozza, hogy egy hajtűkanyart kell bevenni, és sok esetben, mivel az Állomás utca a főút, csúcsforgalomban nagy gépkocsisor alakul ki az Axente Sever utcában. 
     Nemrég elkészült a közlekedés megkönnyítését célzó látványterv, amelynek alapján az Állomás utcában a híddal szembeni házsort felvásá- rolná és lebontatná a polgármesteri hivatal. Az épületek mögötti nagyobb téren körforgalmat alakítanának ki, ami megkönnyítené a közlekedést. Az épület egy hentesárut feldolgozó és forgalmazó cég tulajdona, a városvezetők remélik, hogy a közösség érdekében megvehetik az ingatlant, és így folyamatosabbá tehetik a város egyik forgalmas csomópontjában a közlekedést. 

 70 térfigyelő kamera működik 


     Egy, a helyi tanács által a közbiztonság erősítése érdekében jóváhagyott határozattervezet alapján a polgármesteri hivatal hozzáfogott térfigyelő kamerák felszereléséhez a városban. Eddig 70 működik útkereszteződéseknél, a központban több helyen, és azokban a városrészekben, amelyekről több panasz érkezett korábban a közbiztonsággal kapcsolatban. Így például hét kamera figyeli Abafája környékét. 
     A rendszer igen hatékony, többször sikerült tolvajt kézre keríteni, és volt két eset, amikor egy fiatal gépkocsivezető gyorshajtás miatt elvesztette uralmát a gépkocsi felett, és villanyoszlopnak csapódott, majd elmenekült a helyszínről. Egy másik alkalommal pedig a szászrégeni napokon az egyik utcában egy tehergépkocsivezető autójával leszakított egy villanyvezetéket, azonban a város kijáratánál sikerült felelősségre vonni. Mindkét esetben a megfigyelőrendszernek köszönhetően intézkedtek. A kamerák felvételeit, amelyeket két hétig őriznek meg, egy erre kialakított helyiségben követhetik a helyi és a városi rendőrök, akiknek lehetőségük van azonnali beavatkozásra. 


Újabb lépés a mozi ügyében 


      Egy lépéssel közelebb került a Szászrégeni Polgármesteri Hivatal a főtéren levő volt Patria mozi épületének a felújításához. Az egykori mozivállalat lemondott az épületről, amelyet átvett a polgármesteri hivatal. A sokáig gazdátlanul álló ingatlan meglehetősen tönkrement. A helyi tanács javaslatára elkészült a 120 férőhelyes, korszerű moziterem látványterve, majd a megvalósíthatósági tanulmány, az előtérben büfét és más közszolgáltató egységeknek szánt helyiségeket is kialakítanának. A számítások szerint 1,6 millió euróba (mintegy 50 millió lej) kerülne, és az országos beruházási alapból valósítanák meg. A javaslatot elfogadta az országos alapkezelő, azonban a tervet át kell alakítani a legújabb tűzvédelmi szabályoknak megfelelően, ami azt jelenti, hogy több kijáratot, különleges tűzvédelmi anyaggal bevont bútorzatot és több automata tűzoltó-berendezést kell felszerelni. 
  Márk Endre alpolgármestertől megtudtuk, hogy jelenleg a terv átalakításán dolgoznak a szakemberek, ahogy ezzel elkészülnek, a polgármesteri hivatal továbbítja a dokumentációt az országos beruházási alaphoz. 


FORRÁS: VAJDA GYÖRGY – NÉPÚJSÁG

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Instagram