„A mese maga az élet”


NAGYAPÓ MESEFÁJA – KÖRZETI MESEMONDÓ VERSENY SZÁSZRÉGENBEN 





















Február 17-én, szombaton de. 9 órától a Petru Maior Műszaki Középiskola tanítói közösségének szervezésében sor került a Nagyapó mesefája körzeti mesemondó versenyre. Rendezvényünket városunk és a környékbeli falvak 10 iskolai intézményének továbbjutó mesemondói tisztelték meg jelenlétükkel. 

     Elkísérték őket a felkészítő tanítók, szülők, nagyszülők. A 23 kisdiák korának megfelelő, a rövidre szabott időbe beilleszthető magyar népmesével készült a versenyre. Az eseménysor indításaként köszöntöttük vendégeinket és a mese értékéről osztottunk meg néhány gondolatot, azzal a mottóval zárva, amit dr. Buttyán Kornélné gondolataiból kölcsönöztünk: 
„…A mese – maga az élet. Felkészít a harcra és biztatást ad. Hitet, hogy a jó győzni fog. A mese maga az élet – igen, és az élet is mese…” 
Köszöntésünkben a teljes érzelmi ráhangolódást szorgalmaztuk a gyerekekben, biztosítva őket arról, hogy akik a mesemondásukat pontozzák, megkülönböztetés nélküli figyelemmel végzik majd munkájukat. Bemutattuk a bírálóbizottság tagjait, akik mindvégig kitartó odafigyeléssel hallgatták meg a versenyzők meséit. 

   Crisan Martha aligazgatónő üdvözlő szavait követően egy harmadikos kislány bevezette a varázslatos mesealmákról szóló mese történetét. Volt egyszer egy királyfi, aki a kertjében levő aranyalmákat őrizte. Ezen mesealmák mindenikén egy-egy varázsszó volt. Miközben kedvesével enyelgett, a gonosz boszorkány – aki megveti a szépet és jót – ördög cimborájával karöltve álomport hintett a fiatalokra, és ellopta a mesealmákat, hogy „győzedelmeskedjen a gonoszság”. A királyfi azonban felébred, és rájön a boszorka ármánykodására. Keresi és megtalálja a mesealmákat, és a jelen levő gyerekeket kéri meg, hogy a kitűzőjük varázsszavának hallatán mondják el meséjüket, hogy visszakerülhessenek a mesealmák a fára. Mire minden gyerek elmondja a meséjét, a királykisasszony is felébred, és álmáról mesél, melyben csodaszép meséket hallgatott. A királyfi közli vele a valóságot, és örömben ér véget a mese, hiszen győzött a szép, a jó és az igazság. A szünetekben a gyerekek dalos, mozgásos játékokat tanultak, táncoltak. Jókedvűen várták az eredményhirdetést. A zsűri – Antal Rozália tanárnő, Demeter Aranka, Simon Andrea, Ördög Imola tanító nénik, valamint Fábián András kulturális referens – összesítette a mesemondók pontszámait, és néhány értékelő gondolat után gratulált minden gyereknek a részvételhez és a megtanult meséhez. 

   Minden diák emléklapot és „varázstollat” kapott emlékbe, majd megtudhattuk, kik nyerték el leginkább a zsűri tetszését. Dicséretet kapott Székely Kálmán Marosfelfaluból, Zsigmond Dóra Disznajóról és Gál Hanna a Petru Maior Műszaki Középiskolából. Városunkat és környékét a három első helyezett képviseli majd a megyei mesemondó versenyen: Dali Loretta Izabella a Fickói Általános Iskolából (III. hely), Csuka Szabolcs Róbert az Alexandru Ceuşianu iskolából (II. hely), valamint Nagy Vajda Laborc a Kisfülpösi Általános Iskolából (I. hely). Köszönjük a felkészítő tanítónők kitartó munkáját, a szülők támogatását és a gyerekek lelkes részvételét, akik szemmel láthatóan jól érezték magukat, és minden bizonnyal sok mesével, tapasztalattal és csodás élményekkel gazdagodtak. A szervező tanító nénik nevében kívánunk minden gyermeknek mesés gyermekkort és további sikereket, élményekben gazdag élettörténetet!

 KISS-MIKI MELINDA

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Instagram