„Fordulj kedves lovam napszentület felé…”


2018. február 17-én kísérték utolsó földi útjára Kallós Zoltánt, Erdély népművészetének legnagyobb ismerőjét és áldozatkész őrzőjét. A válaszúti kúria udvarán összegyűlt muzsikusok kedvenc dalával, az ördöngösfüzesi Bujdosódallal búcsúztatták mesterüket, hogy azután Kolozsvárott, a Házsongárdi temetőben helyezzék örök nyugalomra a 92. évében elhunyt néprajzkutatót. Gyászbeszédet Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke mondott. A szertartáson részt vett és beszédet mondott Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, Kelemen László, a Hagyományok Háza igazgatója, Pozsony Ferenc, az erdélyi Kriza János Néprajzi Társaság tiszteletbeli elnöke. Orbán Viktor miniszterelnök részvétüzenetét Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes olvasta fel. 

    Utolsó jelentős interjúját Szakolczai Lajos készítette, akinek köszönettel tartozom az itt közölt adatokért. Kallós Zoltán 1926. március 26-án született Válaszúton, az első népdalokat az őt hároméves koráig nevelő Nagy Zsuzsika nénitől hallotta. Szüleinek kocsmája volt, ahol mind a román, mind a magyar muzsikát és táncokat fiatalon megismerte. Ahogyan egy interjúban Hovanyecz Lászlónak elmondta: „Hamar megszerettem mindent, ami a zenével összefüggött. Egyformán belém ivódott a magyar, a román és a cigány zene. Megtanultam, hogy ami szép a fülnek, az a léleknek is szép”

     Az iskola első osztályát magyarul végezte szülőfalujában 1933-tól, a további évfolyamokat már román osztályokban kellett kijárnia, mert Antonescu minisztersége alatt megszűntek a magyar osztályok. Ezt követően Kolozsvárra került a Református Kollégiumba, ahol Nagy Géza teológiai tanár biztatására kezdte el gyűjteni szűkebb hazája dalait. Az Ifjú Erdély népdalpályázatára is az ő biztatása nyomán jelentkezett, s abban az évben meg is nyerte az első díjat. Itt került kezébe Domokos Pál Péter könyve, A moldvai magyarság, ekkor döntötte el, hogy alkalomadtán maga is odamegy. 

   Iskolatársai közé tartozott Kovács András, a későbbi filmrendező és Páll Árpád író, műfordító. Kovács Andrással együtt indultak haza a világháború idején, mikor a front elérte Pestet is, gyalogosan, tehervonattal s szekéren. 1946-ban végzett a Tanítóképzőben, s Magyarvistán kezdte tanítói pályáját. Mivel édesapját kuláklistára tették, áthelyezték Mezőköbölkútra. Ekkoriban ismerkedett meg Jagamas Jánossal, akivel közösen kezdték meg Vistán és Válaszúton a balladák, kolduscsúfolók s egyéb énekek rögzítését, akkor még fonográffal. Kós Károly ösztönzésére kezdte meg a kétvízközi cigánydalok gyűjtését is, s kerültek ezek a felvételek a Folklór Intézetbe. Rövid ideig a Zeneakadémia hallgatója volt, ahonnan szintén a kuláklista miatt zárták ki. A három és fél év azonban elegendő volt arra, hogy a legfontosabb tudnivalókat magába szívja, elsajátítsa a zenei dialektusokat. Eközben eljutott Moldvába is, ahol Jagamas Jánossal Pusztinán is gyűjtöttek anyagot. Az egyetemről való kizárása után önként ment tanítani Moldvába, ahol akkoriban hetven magyar iskola működött. Felső tagozat Ónfalván és Lujzikalagorban volt. 

   1956-ban Lészpeden oktatott, a magyar iskolák megszűnése után nyolc esztendeig a faiparban helyezkedett el. Ekkoriban ismerkedett meg Gyimesközéplok és Felsőlok dalaival, adatközlőivel. Még 1942-ben jegyezte fel önállóan az első népballadát Válaszúton: az Utra Mari címűt, amit hamarosan követett a Görögfi Gyurica – Kallós Mákó nénitől – s a Szégyenbe esett leány. Első magnóját Kodály Zoltán küldte ajándékba, akivel később több alkalommal is találkozott. A Balladák könyve 1970-ben jelent meg a Kriterionnál, Szabó T. Attila bevezető tanulmányával, s összesen öt kiadást ért meg napjainkig. Másik kötete, az Új guzsalyam mellett a klézsei Miklós Gyurkáné Szályka Rózsa által énekelt dalok és balladák monografikus gyűjteménye. Mint elmondta, tudatosan nem végzett gyűjtőmunkát Székelyföldön, nem akart más kutatók területén dolgozni, de nevéhez fűződik Kalotaszeg – Nádas mente, az északmezőségi falvak, a gyimesi csángók és a moldvai magyarok közötti felvételek elkészítése és feldolgozása. 

     A válaszúti múzeumot még 1990 előtt megpróbálta az üres kántori lakásban berendezni, de politikai okokból ez nem volt lehetséges. 1992-ben hozta létre a Kallós Zoltán Alapítványt, amely a szórványvidéken élő magyar gyermekek anyanyelvi oktatását szervezi meg bentlakásos rendszerben. Ennek vezetője Balázs Bécsi Gyöngyi. Az intézményben a tanításon kívül foglalkozásokat tartanak, a diákok megismerhetik a hagyományos eszközöket, mesterségeket, népdalokat, néptáncokat. Az alapítvány évente számos népzenei tábort szervez. Az időközben felépült néprajzi múzeum mára számos termében a gyűjtőutak során vásárolt anyagot mutatja be. Az érdeklődőket szakszerű tárlatvezetés és múzeumpedagógiai foglalkozás várja. 

    Az egykor romos épület felújítása felemésztette a kapott Kossuth-díj összegét, később magyarországi támogatással építettek hozzá újabb termeket. Mára közel százötvenre nőtt a szórványkollégium tanulóinak száma, s beindították a mezőgazdasági szakiskolát és a nagysármási magyar tagozatot. Sebő Ferenc szavaival: „Kallós Zoltán a hagyományok gyűjtése mellett a válaszúti bentlakásos kollégium létrehozásával gondoskodott arról is, hogy a szórványvidéken élő magyar gyermekek ne kallódjanak el, és ismerjék meg a magyar kultúrát”. Tizenegy könyv, öt hagyományos hanglemez és számos CD őrzi munkásságának eredményeit, a felbecsülhetetlen értékű felvételeket. Sok-sok kitüntetés – Magyar Covin-lánc (2001), a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje csillaggal (2010), a Magyar Művészeti Akadémia életműdíja (2015), Kossuth-nagydíj (2017), Europa Nostra-díj (2017) birtokosa volt, de emlékezetünkben leginkább a komoly tekintetű idős férfi él, aki együtt énekel az őt ünneplőkkel: „Fordulj kedves lovam napszentület felé, úgyse jövünk többet soha visszafelé. Messze földre megyek…”

 MARJAI ÉVA

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Instagram