A Mosolygó karácsonytól az emlékszobáig


AZ RMDSZ DISZNAJÓI NŐSZERVEZETÉNEK ÉLETÉBŐL

Disznajón 2014 őszén alakult meg az RMDSZ Nőszervezete. Csép Andrea parlamenti képviselő és Mester Ibolya lelkes, buzdító, ébresztő, motiváló gyűlést tartott a disznajói hölgyeknek. Eltérő volt az addig megszokott gyűlésektől, nagyon tudták, miről beszélnek, mert magukból indultak ki, teljesen őszintén, nagy empátiával álltak a nőszervezetek megalakulásának ügye mellé. Lelkesen, időt, energiát nem kímélve a maroknyi csapat szebbé, gazdagabbá tette Disznajó és benne az emberek életét. 

   Az első megmutatkozás a Mosolygó karácsony akció volt, amikor kézművesvásárral, karácsonyi dalokkal és – mivel történetesen hó is volt – Mikulás vezette lovas szánnal lepte meg az érdeklődőket a Nőszervezet. A sikeren, pozitív visszajelzéseken felbuzdulva további rendezvények következtek: nők napi kosaras bál, Húsvéti zsongás, gyermeknapi meglepetések, falunapi sportrendezvények a gyerekeknek. Volt könyvbemutató: a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete által kiadott riportkötet, a Felső-Maros mente lakosairól szóló Magyarok az Istenszéke lábánál címűé. A kötetben Disznajó is szerepel, ezért nagy volt az érdeklődés a könyv iránt a mi falunkban is, mint az egész szűk Maros völgyében. A bemutatón megjelent újságírók, Szucher Ervin, Bögözi Attila, Vajda György, Bajna György Gyergyószentmiklósról ismertették a könyv megjelenésének körülményeit, a kedves riportalanyokat, a jól sikerült riportokból olvastak fel. Ismertették azt a szórványvidéket, amely Maroshévíz és Marosvécs között, a Maros-völgyben terül el, és kevésbé ismert. 

   2017. február 22-én örömmel értesíthettük Disznajó lakóit, hogy Szucher Ervin Tamás Gábor életéről írt könyvének bemutatójára került sor az óvoda nagytermében. Jelen volt Tamás Gábor is, aki kérésre megörvendeztetett minket pár örökzöld dallal. A helyszínen dedikált könyvet lehetett vásárolni, ajándék CD-vel. A legbüszkébbek a falumúzeumra lehetünk, mert ezzel igazán maradandót alkottunk, hoztunk létre. Alapításával sikerült a legszebb, legértékesebb tárgyi, viseleti anyagot egybegyűjteni és kiállítani. Két hét alatt összegyűjtöttük, rendszereztük, felcímkéztük a kiállítandó tárgyakat, eszközöket, népviseletet. Nagy segítségünkre volt ebben a munkában Csősz Irma óvónő, aki minden egyes használati tárgynak, eszköznek tudta a nevét és rendeltetését. Nélküle igencsak nehéz dolga lett volna a Nőszervezet tagjainak, akik hírből sem ismerték ezeket a használati tárgyakat. Az oka egyszerű: túl fiatalok vagyunk hozzá! 

   Büszkeséggel és elégtétellel tölt el a Csősz Ferenc emlékszoba létrehozása és a megnyitó sikeres lebonyolítása. A Csősz házaspárt mindenki ismeri a Maros mentén. Nevükhöz fűződik többek között a helyi zenekar megalapítása, tánccsoport működtetése, a Háry János színrevitele, számos színdarab bemutatása. Tették ezt ’89 előtt, Csősz tanító bácsi fájdalmasan korai haláláig. Az emlékszoba őrzi munkásságuk nyomtatott, írott formáit. Csősz Irma óvó néni útmutatásai, irányítása alapján, a Nőszervezet tagjainak lelkes hozzáállásával sikerült ismét maradandót, értékmegőrzőt létrehozni. A múzeum és az emlékszoba is folyamatosan látogatható. 

   Csősz óvó néni tárlatvezetése, saját élményeken alapuló bemutatása pillanatok alatt a múltba röpíti a látogatókat. Érdekes látni, ahogy a „digitális bennszülött”-ként emlegetett gyerekeket elvarázsolja a múlt. Nagy öröm számunkra, hogy érdeklődnek, látogatják külföldön élő hazánkfiai, de átutazó vagy ide érkező turisták is. 2017 nyarán, a falunapok alkalmával, szakítva az eddigi hagyományokkal, szombat este disznajói vagy innen elszármazott tehetséges fiataloké volt a kultúr udvarán felállított szabadtéri színpad. Megható volt látni, hallgatni előadásukat, bőkezűen ontották kitartó munkájuk gyümölcsét. Méltán lehetünk büszkék rájuk. 

   Meggyőződésünk, hogy a Disznajói Nőszervezet tagjainak lelkes, idővel, energiával nem takarékoskodó munkájával szebbé, élhetőbbé tettük és tesszük környezetünket. Ha csak egy délutánt, estét is sikerült kellemessé tenni, ha sikerült a közösséget összehozni, már megérte! 

NAGY ENIKŐ (az RMDSZ Disznajói Nőszervezetének elnöke)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Instagram