Dr. Szabó Béla: Maros megyében évente 30.000 - 50.000 Babeș-Papanicolau tesztre volna szükség


Maros megyében évente 30.000 - 50.000 Babeș-Papanicolau tesztre volna szükség, de csak 1000 - 3000-re van anyagi fedezet - jelentette ki a marosvásárhelyi sürgősségi kórház szülészeti és nőgyógyászati klinikájának vezetője, Szabó Béla.

Az országos közegészségügyi intézet által kezdeményezett méhnyakrák-megelőzési kampány kezdőrendezvényén az orvos azt mondta: a betegség megelőzésében előreláthatóságra, jobb szervezettségre és jóval több pénzre volna szükség, mert Európa-szerte Románia első helyen áll a méhnyakrákkal diagnosztizált nők számának tekintetében: 100.000 lakos közül 35-en betegednek meg évente.
Szabó Béla szerint az egészségügyi minisztérium által néhány évvel ezelőtt kezdeményezett humán papillómavírus (HPV) elleni oltáskampány 'bal lábbal' kezdődött, a lakosság nem bízott benne, és az oltóanyagok szavatossága lejárt anélkül, hogy felhasználták volna azokat. Azokban az országokban, ahol az oltási kampány sikeres volt, már láthatók az eredmények, és a sokat emlegetett mellékhatások nem jelentkeztek — tette hozzá az orvos.
A marosvásárhelyi sürgősségi kórház keretében működő méhnyakrákszűrő központ adatai szerint év végéig 6.700 ingyenes Babeș-Papanicolau teszt áll rendelkezésükre. 

HU - szerkesztő: TOFÁN Imola)
kép: spitalmures.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Instagram