Tél végén is hasznát vesszük!
A céklát már a babilóniaiak és a föníciaiak
is nagy mennyiségben termesztették. A népi hagyomány szerint Nagy Károly annyira
bízott gyógyhatásában, hogy rendeletben
szabályozta termesztését. A görögök
Delphoiban céklával áldoztak Apollónak,
míg a rómaiak lázcsillapításra használták,
Magyarországon a XVII. században vált ismertté
a cékla vörös változata.
Ismerjük meg!
A cékla a libatopfélék családjába
(Chenopodiaceate) tartozik. Kétéves növény,
amelynek levelei az első évben tőlevelek, a másodikban
szárlevelek. Szára a második évben képződik.
A növénynek karógyökere van, amely a répatestek kialakításában játszik fontos szerepet.
Gyökere húsos, leveses.
A megvastagodott répatestet fogyasztjuk,
amelynek alakja lehet gömbölyű, hengeres vagy lapos.
A répahús színe általában vörös, de lehet sárgás
is.
A kutatások szerint Elő-Ázsiából került Ázsiába
(itt gyógyításra is használták), majd onnan Európába. A Földközi-tenger környékén őshonos.
Miért jó?
A cékla nagy mennyiségben tartalmazza a jó vízkötő képességű pektint. Kiváló vérképző, és jól szabályozza a máj anyagcsere-folyamatait. Egyes vizsgálatok
szerint megakadályozza a daganatos sejtek szaporodását
is.
Számos vizsgálat bebizonyította, hogy a céklalé segít
a vörösvérsejtek regenerálásában és szaporodásában, ezért bizonyos helyeken kiegészítő gyógymódként
ajánlják vérszegénység esetén. A cékla A-, B1-,
B2- és C-vitamint tartalmaz, az ásványi anyagok közül pedig folsavat, foszfort, ként, nátriumot, káliumot,
magnéziumot.
Jelentős szerepe van a méregtelenítésben,
rendszeres fogyasztásával közérzetünk javulhat.
A céklában található cukor könnyen hasznosítható,
így gyors energiaforrást jelent a szervezetnek,
várandós anyák is bátran fogyaszthatják.
A népi gyógyászat javasolja a céklalé fogyasztását
menstruációs zavarok esetén is. A szervezet a zöldségek közül a céklából tudja kinyerni a legtöbb vasat.
A cékla csökkenti a csontritkulás kockázatát.
Áványi szilícium-dioxidot tartalmaz. Ez az anyag segíti
a kalcium felszívódását, ami fontos a váz- és
izomrendszer egészségének fenntartásához, és csökkenti
a csontritkulás kockázatát.
A cékla ezenkívül csökkenti a koleszterinszintet,
alacsony glikémiás indexének köszönhetően stabilizálja
a vércukorszintet, vastartalma segítségével kezelhető
vele a vérszegénység, elűzi a fáradtságot, és
mivel javítja a véráramlást az agyban, fokozza a szellemi
képességeket is.
Növeli a szexuális teljesítőképességet. A kutatások
bebizonyították, hogy a céklalé magas bórtartalma
révén képes fokozni a szexuális vágyért és erőért felelős
hormonok termelődését. A nitrogén-oxid javítja a
véráramlást, így szintén hozzájárul a teljesítmény
fokozásához.
Hogyan fogyasszuk?
A céklát főként salátaként, étel-kiegészítőként
hasznosítják, illetve fogyasztják. Közkedvelt alapanyaga
az energiaszegény étrendnek. Az élelmiszerfeldolgozó
ipar jótékony tulajdonságai miatt bébiételekbe
is keveri, de készítenek belőle céklaport és -
sűrítményt is.
Tippek, tanácsok
Hetente egyszer ajánlott „céklanapot” tartani, ami
azt jelenti, hogy érdemes minimum 3 dl, gyümölcscentrifugával
frissen préselt céklalevet meginni. A
tömény céklalé nem tartozik a legízletesebb zöldséglevek
közzé, de sárgarépalével vagy uborkalével hígítva ízletesebb lesz. Így fogyasztva kiváló májtisztító
hatású. A cékla, főleg télen, az egyik legfontosabb vitamin-
és ásványianyag-forrásunk, és jó hír, hogy már porként
is kapható a boltokban. Ha a céklát tápanyagokban
gazdag talajban termeljük, a gumók jól fejlődnek. Sok
háztartásban – főleg télen – főtt céklából készítenek savanyúságot,
tormával. Ilyenkor a céklát héjastól kell
megfőzni, ezért főzés előtt alaposan meg kell mosni
(van, aki kefével tisztogatja meg). Lefedve vagy kuktában
kis lángon hamarabb megfő, megpuhul.
Dr. Ferenczi Sándor 1961-ben állatkísérletek során
fedezte fel, hogy a cékla vörös festékanyaga, a betain
hatékonyan lép fel a rosszindulatú daganatsejtekkel
szemben.
(Forrásanyag: HáziPatika. hobbikert.hu,
Szatmári Zoltán
)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése