A cékla


Tél végén is hasznát vesszük!


A céklát már a babilóniaiak és a föníciaiak is nagy mennyiségben termesztették. A népi hagyomány szerint Nagy Károly annyira bízott gyógyhatásában, hogy rendeletben szabályozta termesztését. A görögök Delphoiban céklával áldoztak Apollónak, míg a rómaiak lázcsillapításra használták, Magyarországon a XVII. században vált ismertté a cékla vörös változata.
Ismerjük meg!

 A cékla a libatopfélék családjába (Chenopodiaceate) tartozik. Kétéves növény, amelynek levelei az első évben tőlevelek, a másodikban szárlevelek. Szára a második évben képződik. A növénynek karógyökere van, amely a répatestek kialakításában játszik fontos szerepet. Gyökere húsos, leveses. A megvastagodott répatestet fogyasztjuk, amelynek alakja lehet gömbölyű, hengeres vagy lapos. A répahús színe általában vörös, de lehet sárgás is. A kutatások szerint Elő-Ázsiából került Ázsiába (itt gyógyításra is használták), majd onnan Európába. A Földközi-tenger környékén őshonos.
Miért jó?

 A cékla nagy mennyiségben tartalmazza a jó vízkötő képességű pektint. Kiváló vérképző, és jól szabályozza a máj anyagcsere-folyamatait. Egyes vizsgálatok szerint megakadályozza a daganatos sejtek szaporodását is. Számos vizsgálat bebizonyította, hogy a céklalé segít a vörösvérsejtek regenerálásában és szaporodásában, ezért bizonyos helyeken kiegészítő gyógymódként ajánlják vérszegénység esetén. A cékla A-, B1-, B2- és C-vitamint tartalmaz, az ásványi anyagok közül pedig folsavat, foszfort, ként, nátriumot, káliumot, magnéziumot. 

 Jelentős szerepe van a méregtelenítésben, rendszeres fogyasztásával közérzetünk javulhat. A céklában található cukor könnyen hasznosítható, így gyors energiaforrást jelent a szervezetnek, várandós anyák is bátran fogyaszthatják. A népi gyógyászat javasolja a céklalé fogyasztását menstruációs zavarok esetén is. A szervezet a zöldségek közül a céklából tudja kinyerni a legtöbb vasat. A cékla csökkenti a csontritkulás kockázatát. Áványi szilícium-dioxidot tartalmaz. Ez az anyag segíti a kalcium felszívódását, ami fontos a váz- és izomrendszer egészségének fenntartásához, és csökkenti a csontritkulás kockázatát. A cékla ezenkívül csökkenti a koleszterinszintet, alacsony glikémiás indexének köszönhetően stabilizálja a vércukorszintet, vastartalma segítségével kezelhető vele a vérszegénység, elűzi a fáradtságot, és mivel javítja a véráramlást az agyban, fokozza a szellemi képességeket is. Növeli a szexuális teljesítőképességet. A kutatások bebizonyították, hogy a céklalé magas bórtartalma révén képes fokozni a szexuális vágyért és erőért felelős hormonok termelődését. A nitrogén-oxid javítja a véráramlást, így szintén hozzájárul a teljesítmény fokozásához. 

Hogyan fogyasszuk?

 A céklát főként salátaként, étel-kiegészítőként hasznosítják, illetve fogyasztják. Közkedvelt alapanyaga az energiaszegény étrendnek. Az élelmiszerfeldolgozó ipar jótékony tulajdonságai miatt bébiételekbe is keveri, de készítenek belőle céklaport és - sűrítményt is. 

Tippek, tanácsok

 Hetente egyszer ajánlott „céklanapot” tartani, ami azt jelenti, hogy érdemes minimum 3 dl, gyümölcscentrifugával frissen préselt céklalevet meginni. A tömény céklalé nem tartozik a legízletesebb zöldséglevek közzé, de sárgarépalével vagy uborkalével hígítva ízletesebb lesz. Így fogyasztva kiváló májtisztító hatású. A cékla, főleg télen, az egyik legfontosabb vitamin- és ásványianyag-forrásunk, és jó hír, hogy már porként is kapható a boltokban. Ha a céklát tápanyagokban gazdag talajban termeljük, a gumók jól fejlődnek. Sok háztartásban – főleg télen – főtt céklából készítenek savanyúságot, tormával. Ilyenkor a céklát héjastól kell megfőzni, ezért főzés előtt alaposan meg kell mosni (van, aki kefével tisztogatja meg). Lefedve vagy kuktában kis lángon hamarabb megfő, megpuhul. Dr. Ferenczi Sándor 1961-ben állatkísérletek során fedezte fel, hogy a cékla vörös festékanyaga, a betain hatékonyan lép fel a rosszindulatú daganatsejtekkel szemben. 

(Forrásanyag: HáziPatika. hobbikert.hu, Szatmári Zoltán )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Instagram