Városfejlesztési tervek



Legutóbb Márk Endre-Dezsővel, Szászrégen alpolgármesterével nem sokkal kinevezését követően beszélgettünk. Akkor még csak az elképzelésekről beszélt. Most örömmel tudatta, hogy azóta több városfejlesztési terv kivitelezését sikerült beindítani, igaz, az eredmények csak fél vagy egy év múlva konkretizálódnak. 
A legfrissebb információ szerint az Országos Beruházási Alap (CNI) elfogadta a szászrégeni nagypiac felújítási tervének támogatását, így egy hónapon belül a polgármesteri hivatal meghirdeti a pályázatot a kivitelező kiválasztására. A tervek szerint az 1,5 millió eurós beruházással egy zárt csarnokot építenek, amelyet az EU előírásainak megfelelően rendeznek be, elkülönített helyiségekkel, ahol sajtféléket, húsokat, zöldségeket lehet majd vásárolni. A csarnok környékét a hivatal saját költségén teszi rendbe. Az utca aszfaltozása, a járdák kövezése mellett kültéri piacot is kialakítanak. A kiírásnak megfelelően a munkálatokat fél év alatt kell befejezni, így ha minden jól megy, jövő tavasszal már használható lesz az új piaci csarnok. 
*
Jó irányba halad a központban levő régi Patria mozi felújítása is. Ugyancsak az Országos Beruházási Alap támogatásával készül majd el, mintegy 1,6 millió eurós beruházással. Amint korábban említettük, itt egy kisebb vetítőterem lesz, a többi helyiségekben előadótermek, az utca felőli részen pedig kereskedelmi helyiségeket rendeznek be. A CNI szakértői pozitívan bírálták el a látványtervet, ennek megfelelően elkészítik majd – az új tűzvédelmi szabályoknak is megfelelő – műszaki tervet, amellyel a finanszírozásra pályáznak. 
*
Átalakítják a központi parkot Egy – az átalakításal kapcsolatos – tervet a város felküldött a megyei főépítészhez, de a szakember elutasította azzal az indokkal, hogy a tulajdonképpen szovjet mintára a szocializmusban kialakított park jelenlegi formáján semmit sem változtattak. A hivatal felvette a kapcsolatot Klaus Birthler szászrégeni műépítésszel, akinek a kezdeményezésére pár évvel ezelőtt osztrák és magyarországi műépítész egyetemisták nyári gyakorlaton vettek részt, s akik elkészítették a központi park korszerű terveit. Ezek alapján nyújtják majd be a megyei főépítészhez az új tervet, amely, remélik, megfelel az elvárásoknak. A kivitelezés mintegy 300.000 euróba kerülne, ezt a polgármesteri hivatal saját költségvetéséből szeretné finanszírozni. 
*
Az alpolgármester elmondta, folyamatban van néhány utca teljes felújítása. Jelenleg a szászrégeni Munkás utcában dolgoznak, ahol kicserélik az ivóvíz- és csatornahálózatot, mind az úttestet, mind a járdát felújítják. Hasonló munkálatokat végeznek az abafájai Jéghegy (Gheţarului), a Temető és a Margaréta utcákban. A munkálatokat a Regionális Fejlesztési Ügynökség támogatja a szaktárca költségvetéséből. Nemsokára hozzáfognak a tranzitforgalmat lebonyolító Akácos utca felújításához is. A munkálatok miatt akadozni fog majd a teherforgalom az ipari zónában. Jelenleg az ehhez szükséges engedélyeket váltja ki a hivatal a különböző szakhatóságoktól. 
*
Márk Endre arról is tájékoztatott, hogy átadták a norvég alapból támogatott bölcsődét. A vadonatúj épületben 27 gyereket gondoznak. A finanszírozó feltétele volt, hogy közülük legalább hét hátrányos szociális helyzetben levő (roma) legyen. 
*
Az első világháborúban elesettek emlékoszlopa miatt késett mintegy két hónappal a több mint két éve tervezett körforgalom kialakítása a görgényszentimrei eltérőnél. Amint korábban írtunk róla, a város Marosvásárhely felőli kijáratánál, a radnótfájai kultúrotthon előtti – Görgényszentimre felé vezető út – kereszteződésnél körforgalmat szeretnének kialakítani, hogy megkönnyítsék a tehergépkocsik közlekedését a város ipari negyede felé. Elkészültek a tervek, azonban két hónapot kellett várni, ameddig a művelődésügyi és a honvédelmi minisztérium jóváhagyta az emlékoszlop elköltöztetését. Időközben a gázvállalatnak az egyik fővezetékét is tovább helyezték. Az alpolgármester szerint a saját költségvetésű, mintegy 1,2 millió lej értékű munkálatot hamarosan megkezdik, és ettől számítva mintegy négy hónap alatt be is fejezik. 
(VAJDA GYÖRGY - NÉPÚJSÁG)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Instagram