Karinthy Frigyes




Karinthy Frigyes a magyar irodalom egyik legeredetibb alakja, költő, műfordító, humorista, 1887. június 25-én született Budapesten. Karinthy maga mondta, hogy minden műfajban alkotott maradandót. Az olvasóközönség többnyire irodalmi karikatúráit ismeri, az Így írtok ti-t, valamint a kisdiák életéből megírt képeket tartalmazó Tanár úr kéremet. Első irodalmi sikerét gyerekkorában érte el, Verne hatását mutató kisregényét, a Nászutazás a Föld középpontján keresztül című írást 15 éves korában kiadták. A század eleji vicclapokban közölt irodalmi karikatúráival és humoreszkjeivel szerzett hírnevet. Regényei nő és férfi kapcsolatát boncolgatják, leginkább a Gulliver utazásai folytatásaként írt Capillária és az Utazás Faremidóba. Legnépszerűbb regénye mégis az Utazás a koponyám körül, amelyet az agydaganata miatt bekövetkezett esemé- nyekről írt. A regényben részletesen leírja az agyműtét közbeni gondolatait, érzéseit, emiatt a külföldi orvosok körében is ismert lett ez az írása.
 3 Novelláiban is sokat foglalkozik a párkapcsolat és a szerelem problémáival, a férfi és nő közötti egyenlőtlenséggel. A történetek fő témája a szenvedés, a megalkuvás, a magát érvényesíteni próbáló hős sikertelensége. Emellett számos, ma a sci-fi műfajába sorolható történetet is írt. Sikeres színpadi szerző volt, művei többnyire egyfelvonásos bohózatok, de írt egész estés vígjátékot (Földnélküly János, A nagy ékszerész) és komoly hangvételű darabot is (Holnap reggel). Összegyűjtött színpadi művei három kötetre rúgnak. Bár magát sokszor költőnek vallotta, viszonylag kevés verset írt. 
 Sok ismert mű magyar fordítása kötődik a nevéhez, köztük a legnépszerűbb a két Micimackó-meseregény: a Micimackóé, és folytatása, a Micimackó kuckója. Mivel Karinthy Frigyes sem angolul, sem németül nem beszélt tökéletesen, a fordítások nagy részét nyelvzseninek ismert nővére, Karinthy Emília (Mici) készítette, vagy legalábbis ő készítette elő az író számára a nyersfordítást. Őrá utal a Micimackó név. A színházi adattárban regisztrált bemutatóinak száma: 136. Életműve az emberi elme, az irodalom és a nyelv játékosságát hangsúlyozza. Hatása bármely más magyar írónál általánosabb, ötleteit, szójátékait nemzedékek ismételgetik. Születésnapját a magyar humor napjaként ünnepeljük, ekkor ítélik oda a humoros műfaj terén nyújtott kimagasló teljesítményért a Karinthy-gyűrűt. 1938. augusztus 29-én Siófokon agyvérzésben halt meg. Sírja a Kerepesi úti temetőben található. 

Forrásanyag: Literatura.hu, MEK, Kult. Enciklopedia, Wikipédia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Instagram