A marosvécsi iskola története 1848-ig (3.)



Az egykori iskola és a mester telke 

 A mesteri ház elhelyezkedésére az 1750. január 29- én megejtett espresi vizitáció jegyzőkönyve utal, igen részletesen: „Vagyon ezen véetsi szent ecclésiában a várból kijövő szekéruton által jobbkéz felől, a mester élete vagy fundusa felett egy tisztességesen és ékesen elkészült kőtemplom…” Az oskolamester telkén túl pedig a lelkész háza találtatott: „A várbúl lejövő országúttyával szemben vagy e regione a mester uram fundussa mellett kimenő országuttyán túl a predicátor háza s fundussa...” A mester háza a kor szokása szerint két- vagy háromosztatú, az egyik termében zajlott az oktatás, ha nem épült erre a célra külőn „classis” vagy oskolaház. 

 Az épület egyszerű anyagokból, fából vagy vályogból készült, fala tapasztott, tetejét pedig szalmazsúppal vagy náddal fedték. Egy-egy építkezés évekig tartott, s mire elkészült, kezdhették a javításokat. Szinte nincs olyan vizitáció, amikor a bizottság tagjai elégedettek lennének a tapasztaltakkal. 1747-ben a kerítés romlását jegyzik fel, majd „az egész ecclésia kötelezé magát arra, hogy a kertet felosztván magok között Pünkösdig felépitik jó kertnek a kerteket”. 1783. február 28-án a vizitáció tagjai újból a romos épületeken botránkoznak meg: „…magunk úgy látjuk, annyi itt a ruina ez havas között, hogy a Mezősé- gen is sok volna, de Sz(ent) Péteren kivül ennyit sohul nem találtunk. Sok szép gyermek van az oskolában, több 30-nál, de mégsincsen classis, és a mesternek inditottak egy istállót, van két esztendeje, most is készitetlen”. 1784-ben Marosvécsen papváltásra került sor. A tehetséges, de italozása miatt oly sok gondot okozó Farczádi Gábor, aki 35 évet szolgált a faluban, 1784. február 16-án hunyt el, vízkórságban szenvedve. 

 Az új pap, Jantsó Miklós ösztönzésére a „ruinákat megigazittatták”, majd hozzáláttak az „új iskolaház épitésének”. 1786. február 7-én a vizitáció tudomásul veszi az iskolaépítést: „Szép iskola vagyon, oskolaházat is építettenek, de még el nem készítették egészen”. Az oskolaház három év alatt sem készült el. 1789. február 14-én az esperesi vizitáció kénytelen intézkedni a tanítás ügyében: „Oskola itt szép volna, de a classis még eddig sem készült meg, és a télen nem lévén helye a tanulásnak, megszünt a tanjtás. És most egy gyermeket sem találunk az oskolába, holott a mester tanítót fogadott maga mellé, hogy tanjtsa a gyermekeket, de már ezentúl a régi papi házba járjanak fel a gyermekek tanulni, és a tanító ott tanjtsa a gyermekeket addig, mjg a classis megkészül”. Közben elkészült az iskolaépület, sőt papi ház is épült, mégpedig időálló kőből. A század végére azonban a classis újból megromlott. 1797. február 10-én a vizitáció már újból romos iskolaházról számol be. A nem megfelelő anyagból épült iskolaház nem is tarthatott soká. Ha közben javították, újrafedték, mégis szükség volt egy új iskola felépítésére. Erre az 1830-as évek elején kerülhetett sor, mivel 1832. december 8-án a kurátori számadásban szerepel az iskolára kiadott 173,58 mfrt-nyi összeg. Az építkezés viszont most is elhúzódott, mivel a kurátor még 1842-ben is az iskolaépítésre kiadott pénzekről számol el. „A mesteri ház szarufáinak felhuzatásakor áldomásba az embereknek fél kupa pálinka – 40 dr... az oskola megfedéséért a mester embereknek 4 frt”. Újabb jelentősebb romlás a parokiális épületeken az 1848-49-es forradalom idején történt. 1850. január 9-én, kétévi kiesés után, az esperesi vizitáció számba vette az egyház anyagi állapotát: „a Kegyszerek noha a papi ház kiraboltatott, a curator (Sűtő Ferenc) gondossága által megmentettek”. A jegyzőkönyv 9. pontja szerint: „Ámbár a papi és mesteri lakok kiraboltattak, sőt az oskolaház is elromboltatott, melynek megújítására ajánltatott az eklai előljáróságnak”. Tartósabb iskolai építkezésre Marosvécsen a század végén kerül sor, mikor is az 1868-as oktatási törvény szellemében felépült a községi népiskola. (folytatjuk) 

KUN LÁSZLÓ NY. TANÁR  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Instagram