Kemény Kastély Őrei



Kemény Kastély Őrei Csapatunk a Romániai Magyar Demokrata Szövetség által meghírdetett “Örökségünk Őrei - Fogadj Örökbe egy műemléket” programban vesz részt és ezen belül a Kemény Kastély ismertetését tűzte ki célul! Történetünk, akár mesébe is illő: “hol volt, hol nem volt” bekezdéssel is indíthatnánk, hisz a Kelemen havasok lábánál andalogva, rábukkanhatunk az idilli környezetben felépített kastélyra, Marosvécsen!

Az 1319-1467-es évek között a marosvécsi kastély a Bánffy - család tulajdonába tartozott. Előrehaladva a történelemben, Werbőczy István is tulajdoni jogot szerzett a kastély fölött. A magyar jog meghatározó törvénykönyvét, a Nemes Magyarország Szokásjogának Hármaskönyvét, a Triportitumot, egyes hipotézisek szerint itt írta meg. Érdekességképpen, a vár történetéhez fűződik Bende Mária, a vécsi Helikon gondolatának megálmodója Octavian Goga miniszterelnökkel való találkozása is, mely során bővebb beszélgetést folytattak az erdélyi irodalom céljáról! A párbeszédhez csatlakozott Molter Károly és Kemény János is, utóbbinak nagy szerepe lévén a Marosvécsen összegyűlő Helikon társaság összejöveteleinek megszervezésében! ,Csapatunknak alkalma nyílt az ismert zenésszel, Szabó Előddel, a Titán zenekar alapítójával elbeszélgetni a Kemény Kastélyban forgatott videókról és az énekes kapcsolatáról e hellyel. “-Elragadott a kastély szépsége a filmezések alatt? -Szabó Előd: Az eszményi múltja is elragadott, meg azok a termek...van egy kemény mondanivalója a kastélynak!” Ugyanakkor csapatunk a Kemény Kastély egyik tulajdonosával is találkozott: Nagy Kemény Géza úrral. “-Milyen érzés, hogy újra a Kemény család tulajdonába került a kastély? - Nagy Kemény Géza: 68 év után, végre visszakaptuk a kastélyt, ez inkább egy nagy felelősségérzés kérdése...ezt a többszáz éves tulajdont rendezni…”

Mindkét interjút teljes egészében megtekinthetik Facebook oldalunkon valamint meglepetésekkel, újdonágokkal készülünk oldalunk követőinek! A Kemény Kastély Őrei csapata áldott,békés,meghitt ünnepeket kíván minden kedves olvasónak!

(Kemény Kastély Örei - “Lucian Blaga”Technológiai Liceum csapata)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Instagram